Κρίσεις πανικού κατά την διάρκεια του ύπνου

Κρίσεις πανικού κατά την διάρκεια του ύπνου

Η άμεση επικοινωνία που επιτρέπει να έχω με πολλούς ανθρώπους το ανανεωμένο nophobia.gr με φέρνει στην ευχάριστη θέση να απαντώ για πολλά θέματα ψυχολογίας αλλά και άγχους που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους με φοβίες. Μέσα από μια τέτοια επικοινωνία δημιουργήθηκε η ιδέα του νέου άρθρου για όσους παθαίνουν κρίσεις πανικού στον ύπνο τους.

Ο ύπνος είναι η στιγμή που όλοι περιμένουν για να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση της ημέρας. Οι άνθρωποι με προβλήματα αγχωδών διαταραχών, όπως Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία, Άγχος Υγείας και άλλες φοβίες ζουν μια καθημερινότητα όταν είναι ξύπνιοι γεμάτη άγχος για όσα συμβαίνουν στο σώμα τους. Εστιάζονται σε συγκεκριμένα σωματικά ερεθίσματα (ιδιοδεκτικά), όπως τη ταχυπαλμία, τη δύσπνοια, τα κομμένα γόνατα, το τρέμουλο, την εφίδρωση, τη ζαλάδα, πόνους σε κάποια περιοχή, αλλαγή στο δέρμα πχ, νέα σπυράκια  κλπ, τα οποία ερμηνεύουν ως συμπτώματα κάποιας ασθένειας, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τους γιατρούς.

Αναμένουν, λοιπόν, στον ύπνο τους επιτέλους να ηρεμήσουν και να ησυχάσουν από τις ανησυχίες αυτές. Να πάρουν δύναμη να τα βγάλουν πέρα και την επόμενη μέρα στη καθημερινή τους μάχη με τις φοβίες τους. Ωστόσο, για κάποιους από αυτούς ούτε ο ύπνος αποτελεί καταφύγιο. Μπορεί να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα και να έχουν κρίση πανικού. Να ξυπνήσουν ζητώντας βοήθεια νομίζοντας ότι παθαίνουν κάτι σοβαρό ή ότι μπορεί να πεθάνουν. «Γιατί συμβαίνει αυτό;», αναρωτήθηκε κάποιος σε μια ηλεκτρονική επικοινωνία που είχαμε.

Έχει βρεθεί πως ένα ποσοστό 40% περίπου των ατόμων με Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία ή με κρίσεις πανικού που συνοδεύουν άλλες διαταραχές (Ιδεοψυχαναγκαστική ΔιαταραχήΆγχος σε Κοινωνικές ΚαταστάσειςΆγχος ΥγείαςΦοβίεςγενικευμένο ΆγχοςΆγχος για την Εξωτερική ΕμφάνισηΚατάθλιψη  που εμφανίζεται κυρίως με σωματικά ενοχλήματα κλπ) μπορεί να έχουν συμπτώματα άγχους τη νύχτα και να ξυπνούν από αυτά. Μπορεί, μάλιστα, να παθαίνουν ολοκληρωμένες κρίσεις πανικού.

Αυτό συμβαίνει διότι όταν κοιμόμαστε ο οργανισμός εξακολουθεί να έχει σωματικές μεταβολές. Έτσι, οι παλμοί της καρδιάς δεν είναι πάντα οι ίδιοι αλλά αυξομειώνονται. Το ίδιο συμβαίνει με τη θερμοκρασία του σώματος, γι’ αυτό κάποιες στιγμές νιώθει κανείς πιο πολύ κρύο ή ζέστη, ενώ το ίδιο γίνεται με  την αναπνοή και γενικά με όλες τις λειτουργίες. Επίσης, κάποιοι μυϊκοί πόνοι μπορεί να παρουσιαστούν καθώς οι αλλαγές της στάσης του σώματος καταπονούν τους μύες.

Οι άνθρωποι που έχουν κάποια από τις παραπάνω αγχώδεις διαταραχές έχουν συνδέσει την εμφάνιση μιας μικρής μεταβολής στο σώμα τους, όπως μια μικρή ταχυκαρδία, λίγη δύσπνοια, κάποιο πόνο, με ερμηνείες καταστροφικές για τη ζωή τους, όπως σοβαρή ασθένεια, πχ. έμφραγμα, εγκεφαλικό, λιποθυμία, καρκίνο, τρέλα  και άλλες. Συνεπώς, μόλις η παραμικρή αλλαγή γίνει αντιληπτή τότε χτυπά «συναγερμός» ότι το άτομο κάτι σοβαρό παθαίνει. Έχουν, με λίγα λόγια, γίνει πολύ ευαίσθητοι στην αναγνώριση οποιασδήποτε μικρής μεταβολής σε κάποιο σωματικό ερέθισμα που τους φοβίζει.

Επειδή, λοιπόν, έχουν γίνει τόσο ευαίσθητοι στην αναγνώριση τέτοιων μικρών αλλαγών το ίδιο συμβαίνει και όταν κοιμούνται. Κατά τον ύπνο οι αυξομειώσεις και οι αλλαγές στη σωματική λειτουργία γίνονται αντιληπτές από τους ανθρώπους αυτούς καθώς τις βιώνουν με μεγαλύτερη ένταση και πιο συχνά και το βράδυ. Τότε ξυπνούν με τον ίδιο φόβο που νιώθουν και τη μέρα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου η φυσιολογία του οργανισμού παρουσιάζει, όπως είπαμε,  διακυμάνσεις, όπως συμβαίνει και στην ημέρα. Όπως την ημέρα η καρδιά μας κάθε ώρα χτυπά με διαφορετικούς παλμούς το ίδιο συμβαίνει και το βράδυ. Οι άνθρωποι με άγχος είναι πιο ευαίσθητοι να καταλαβαίνουν τις αλλαγές αυτές καθώς τις βιώνουν πιο συχνά τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

Αν, λοιπόν, ένας άνθρωπος είναι ευαίσθητος στο να καταλαβαίνει ή να φοβάται τις αλλαγές αυτές, τότε μπορεί να ξυπνά, όταν η φυσιολογία του οργανισμού του είναι στο ζενίθ της κατά τη διάρκεια του ύπνου και να έχει πανικό. Άλλοι άνθρωποι μπορεί απλά να έχουν διαταραγμένο ύπνο ή ύπνο χωρίς ξεκούραση, όπως τον ονομάζουμε, αλλά να μη ξυπνούν γιατί δε φοβούνται τα συμπτώματα αυτά παρά το ότι τα νιώθουν.

Δηλαδή, κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να συμβαίνουν διάφορες αλλαγές στο σώμα αλλά η μόνη που να ξυπνά κάποιον να είναι για παράδειγμα η ταχυπαλμία ή το βάρος στο στήθος, επειδή αυτά τα συμπτώματα τον φοβίζουν και τα ερμηνεύει όταν ξυπνά ως καρδιακό επεισόδιο. Αποτέλεσμα τούτου είναι την επόμενη νύχτα που θα νιώσει πάλι ταχυκαρδία να ξυπνήσει ξανά επειδή το έχει συνδέσει με κάτι τρομακτικό πχ. έμφραγμα.

Όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος εξακολουθεί να είναι σε κάποια ερεθίσματα εσωτερικά (από το σώμα μας δηλαδή) ή εξωτερικά ευαίσθητος. Έτσι όταν νιώθει τα ερεθίσματα αυτά ξυπνάμε.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μη ξυπνήσει από ήχους αυτοκινήτων που περνούν κάτω από το σπίτι του το βράδυ και είναι αρκετών ντεσιμπέλ αλλά να ξυπνήσει από το κλάμα του μωρού του που είναι λιγότερων ντεσιμπέλ γιατί αυτό το έχει συνδέσει με κίνδυνο (ερμηνεία: “το μωρό κλαίει, άρα κάτι έπαθε, πρέπει να το φροντίσω”).

Άλλο παράδειγμα είναι οτι ξυπνά το βράδυ κάποιος  όταν η κύστη είναι γεμάτη. Δηλαδή, όταν κοιμόμαστε ο εγκέφαλος συνεχίζει να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το σώμα μας ή από το περιβάλλον και αν κάποια από αυτά τα συνδέσει με κίνδυνο τότε ξυπνάμε.

Οι νυχτερινές κρίσεις πανικού περνάνε όταν το άτομο θεραπευτεί από την αγχώδη διαταραχή που έχει και τη μέρα.

Οι Συμπεριφοριστικές Παρεμβάσεις είναι η καταλληλότερη λύση για τη θεραπεία των αγχωδών και συναισθηματικών διαταραχών. Άλλη κατάλληλη λύση είναι η Νευροανάδραση.

Συνεχίστε να επισκέπτεστε για περισσότερη ενημέρωση σε επίκαιρα θέματα φοβιών, γενικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας, την ιστοσελίδα www.nophobia.gr, τη σελίδα στο facebook Nophobia.gr – Παναγιώτης Οικονόμου και την ομάδα του facebook «Ξεπεράστε τις Φοβίες Lamia Group». Σύντομα θα σας δοθεί η ευκαιρία να μπείτε στο Nophobia Channel με βίντεο για τις αγχώδεις διαταραχές, τη ψυχοθεραπεία και θέματα γενικής ψυχολογίας. Μέχρι τότε στο Blog  υπάρχουν ενδιαφέρουσες εκπομπές για θέματα ψυχολογίας και ψυχικών διαταραχών. Μη διστάζετε να επικοινωνείτε μαζί μου για θέματα που σας αφορούν στέλνοντας μήνυμα στο email: info@nophobia.gr

Εάν αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα επικοινωνήστε μαζί μου για την αντιμετώπιση τους με υπηρεσίες παρεχόμενες στο γραφείο ή μέσω αποτελεσματικών Skype συνεδριών  για όσους δε διαμένουν στη Λαμία .

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

    Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
    213 0431912
    info@nophobia.gr
    Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

    πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

    Skype Συνεδρίες

    κατόπιν προ-συνεννόησης