Η διαταραχή πανικού με αγοραφοβία είναι η πιο συχνή μορφή άγχους στις μέρες μας και ταλαιπωρεί περισσότερους από 200000 Έλληνες…
Πρώτη Μαρτυρία Ατόμου με Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία:
«Βοήθεια, ιδρώνω, η καρδιά μου χτυπά τόσο δυνατά που νομίζω οτι θα σπάσει, δυσκολεύομαι να αναπνεύσω, θα λιποθυμήσω, θα πέσω κάτω. Έχω πάθει έμφραγμα σώστε με. Χάνω τα λογικά μου, τρελαίνομαι».
Δεύτερη Μαρτυρία Ατόμου με Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία:
«Αποφεύγω να πάω στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσω επειδή φοβάμαι μη λιποθυμήσω και γίνω ρεζίλι. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγω τις καφετέριες και τα μέρη με πολύ κόσμο. Επίσης, αποφεύγω τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την οδήγηση, τους κλειστούς χώρους, όπως το ασανσέρ και τελευταία φοβάμαι να μένω μόνος και στο σπίτι».
Τρίτη Μαρτυρία Ατόμου με Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία:
«Αποφεύγω τη γυμναστική, το σεξ, το ανέβασμα σκάλας, το τρέξιμο και γενικά ό,τι μου προκαλεί ταχυπαλμία, λαχάνιασμα, δύσπνοια και εφίδρωση από φόβο μη πάθω καρδιά. Όταν παθαίνω πανικό νομίζω ότι δεν ξέρω που είμαι και ποιος είμαι και ότι χάνω τα λογικά μου και τρελαίνομαι».
Τέταρτη Μαρτυρία Ατόμου με Διαταραχή Πανικού και Αγοραφοβία:
«Δε πηγαίνω πουθενά χωρίς συνοδούς. Πάντα πρέπει κάποιος να υπάρχει δίπλα μου όπου πηγαίνω. Δε πηγαίνω πουθενά χωρίς να κρατάω ένα μπουκάλι νερό, την εικόνα της Παναγίας στο πορτοφόλι μου, χωρίς να φορώ το κομποσχοίνι μου και χωρίς το κινητό μου τηλέφωνο. Δε κάνω βήμα χωρίς αυτά».
Αν έχετε παρόμοια συμπτώματα με κάποιον ή με όλους τους παραπάνω θεραπευόμενους τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε Διαταραχή Πανικού, Αγοραφοβία ή και τα δυο μαζί, όπως συμβαίνει στη μεγαλύτερη πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Η κρίση πανικού έρχεται αιφνιδίως στο άτομο με συμπτώματα ταχυπαλμίας, εφίδρωσης, ζάλης, πνιγμονής, μουδιάσματος άκρων , δυσκολίας να αναπνεύσει, κρύου στα άκρα, βάρος στο στήθος, θωλή όραση, σύγχυση, αίσθημα μη πραγματικού, ξηροστομία, ναυτία, κόμπο στο στομάχι, τρέμουλο, που ερμηνεύονται ως καρδιακό επεισόδιο, εγκεφαλικό, τρέλα ή λιποθυμία από το άτομο. Κρίση πανικού μπορεί να συμβεί σε όλους. Ωστόσο, η κατάσταση γίνεται παθολογική όταν το άτομο βρίσκεται σε διαρκή ανησυχία μήπως την ξαναπάθει. Τότε μιλάμε για διαταραχή πανικού και αν αποφεύγει και χώρους με κόσμο τότε πρόκειται για Διαταραχή Πανικού με Αγοραφοβία.
Η διαταραχή πανικού με αγοραφοβία, η πιο συχνή μορφή άγχους στις μέρες μας, ταλαιπωρεί περισσότερους από 200000 Έλληνες. Συνήθως εμφανίζεται με τα σωματικά ερεθίσματα που περιγράψαμε παραπάνω και ερμηνεύεται από το άτομο ως καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, λιποθυμία ή τρέλα. Οι άνθρωποι με το πρόβλημα αυτό μπορεί να αναπτύξουν αποφυγές των ερεθισμάτων που τους πυροδοτούν τον πανικό, πχ. να αποφεύγουν να μένουν μόνοι τους, να οδηγούν, να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, σε ασανσέρ, σε λεωφορεία, καφετέριες, μέρη με κόσμο κλπ. Μπορεί να κουβαλούν μαζί τους ηρεμιστικά, εικόνες αγίων, φάρμακα ή να έχουν, όπου πηγαίνουν, συνοδούς, ώστε να προσφύγουν στα μέτρα αυτά για να σωθούν από το άγχος αν πάθουν νέα κρίση πανικού. Έτσι, αναπτύσσουν αγοραφοβία και η υπόλοιπη ζωή τους αλλάζει για να προσαρμοστεί στους φόβους τους. Συχνή επιπλοκή της παραπάνω κατάστασης είναι η κατάθλιψη και η εξάρτηση από τους άλλους.
Σήμερα υφίστανται αποτελεσματικές θεραπείες για το πρόβλημα αυτό. Οι Συμπεριφοριστικές Ψυχολογικές Παρεμβάσεις μέσα από πολλές μελέτες, έχει αποδειχτεί πως έχει τα καλύτερα αποτελέσματα θεραπείας και σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα με εβδομαδιαίες συνεδρίες. Τα αποτελέσματά της είναι καλύτερα σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή τόσο με ηρεμιστικά όσο και με αντικαταθλιπτικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματά της αντέχουν περισσότερο στο χρόνο σε σχέση με τις φαρμακοθεραπείες, όπου το ποσοστό υποτροπών μέσα σε ένα έτος από τη στιγμή της διακοπής του φαρμάκου είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η συγκεκριμένη ψυχολογική παρέμβαση για την Διαταραχή Πανικού και την Αγοραφοβία βοηθά τους ανθρώπους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή να τη σταματήσουν πιο γρήγορα μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα νέας υποτροπής.
Η διαταραχή πανικού ανήκει στις διαταραχές παθολογικού άγχους. Άγχη, φόβοι και ανησυχίες υπάρχουν σε όλους μας. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν, ωστόσο, να γίνουν παθολογικά σε οποιονδήποτε κάποια στιγμή στη ζωή του. Το δυσάρεστο με τις καταστάσεις αυτές είναι ότι η επιστήμη δεν ξέρει ακόμα την ακριβή αιτιολογία τους. Επίσης, ότι οι διαταραχές παθολογικού άγχους, λόγω των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων σήμερα, παρουσιάζουν εντυπωσιακή εξάπλωση στο γενικό πληθυσμό.
Από την άλλη πλευρά, το ευχάριστο νέο είναι ότι ενώ δε γνωρίζουμε πολλά γι΄ αυτές αναφορικά με την αιτιολογία τους, γνωρίζουμε πολύ τελεσφόρες μεθόδους θεραπείας. Το καλύτερο που έχει να κάνει όποιος αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα είναι να απευθύνεται σε ειδικούς και να μην αφήσει το πρόβλημά του να χειροτερεύει και να γίνεται μια χρόνια κατάσταση που τον φορτίζει ψυχολογικά και αναστατώνει ολόκληρη τη ζωή του.
Η απάντηση της επιστήμης στο πρόβλημα αυτό έχει βρεθεί και είναι οι Συμπεριφοριστικές Ψυχολογικές Παρεμβάσεις με αποτελέσματα εντυπωσιακά στη θεραπεία της Διαταραχής Πανικού με Αγοραφοβία που αγγίζουν το 70%-80% των ασθενών. Δηλαδή περίπου οι 8 στους 10 ασθενείς γίνονται καλα! Χρειάζονται κατά μέσο όρο –καθώς κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες χρόνου θεραπείας- λίγες συνεδρίες περίπου 8-15 για να ξεπεράσει κανείς το πρόβλημά αυτό (από τις πρώτες 3-5 συνεδρίες ήδη βιώνει μια βελτίωση 25%-70% ανάλογα την περίπτωση) που του περιορίζει τη ζωή και τον κάνει να υποφέρει, να μη χαίρεται, να παθαίνει κατάθλιψη και να γίνεται εξαρτημένος από τους άλλους. Η φαρμακοθεραπεία έχει αποτελέσματα βελτίωσης συνήθως λίγο μικρότερα, 50%-65%, από τη ψυχολογική παρέμβαση Συμπεριφοριστικού τύπου, αλλά υψηλότερο ποσοστό υποτροπών εντός ενός έτους από τη στιγμή της διακοπής της. Ταυτόχρονα, τα ψυχοφάρμακα, μολονότι ασφαλή γενικά, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες στον ασθενή.
Το κόστος και οικονομικά με τη συνεχή αλλαγή φαρμάκων, τις υποτροπές που αρχικά κόβει και σύντομα ξαναρχίζει να ξαναπαίρνει και να πληρώνει για τα φάρμακα, και το κόστος από την πτώση της απόδοσής του στην εργασία ή τη μη εύρεση εργασίας για το λόγο αυτό είναι μεγάλο μπροστά στο χαμηλό κόστος της θεραπείας της. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος διατήρησης της διαταραχής στη ζωή είναι τεράστιο καθώς ο άνθρωπος χάνει τη φυσιολογική του ζωή που έκανε πριν, ενώ γυναίκες λόγω των ψυχοφαρμάκων έχουν ανησυχίες για την εγκυμοσύνη.
Η Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση είναι αποτελεσματική όσο δύσκολη κι αν είναι η περίπτωση. Οι ψυχολόγοι που ασκούμε την παρέμβαση αυτή έχουμε βοηθήσει ακόμα κι ανθρώπους που είναι κλεισμένοι μέσα στο σπίτι τους από την αγοραφοβία και δε βγαίνουν καθόλου έξω (housebound). Επομένως αφού αυτοί μπορούν να γίνουν καλά, τότε μπορείς κι εσύ.