Ωφέλειες της Ψυχοθεραπείας στον Άνθρωπο

Ωφέλειες της Ψυχοθεραπείας στον Άνθρωπο

Αποτελεσματικότητα και Οικονομία! Η Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση εκτός από αποτελεσματική είναι και συμφέρουσα οικονομικά και γενικά ωφέλιμη για τους κάτωθι λόγους:

 • Διαρκεί λίγο και όχι για πολλές συνεδρίες (5-15 συνεδρίες τις περισσότερες φορές).
 • Άλλες ψυχολογικές παρεμβάσεις διαρκούν πολύ χρόνο, πολλούς μήνες ή χρόνια και δυστυχώς συχνά για πολλές διαταραχές έχουν και πολύ λίγα αποτελέσματα. Έτσι, ο θεραπευόμενος απογοητεύεται, ματαιώνεται, θυμώνει και οι ελπίδες του ακυρώνονται. Στη Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Θεραπεία συμβαίνει το αντίθετο! Ο ψυχολόγος  επενδύει στην ανεξαρτησία του πελάτη και του μαθαίνει πρακτικά τι να κάνει για να λύσει τα προβλήματά του. Γι’ αυτό διαρκεί λίγο, είναι οικονομική  και έχει άμεσα αποτελέσματα.
 • Έχετε αναρωτηθεί πόσα έχετε πληρώσει για ψυχοφάρμακα; Μπορεί να πληρώνετε μια μικρή συμμετοχή αλλά τελικά ολόκληρο το κόστος το επωμίζεστε πάλι οι ίδιοι μέσω των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Υπολογίστε στα τόσα χρόνια που παίρνετε ψυχοφάρμακα καθώς και για όσα χρόνια ή μήνες ακόμη πρέπει να τα παίρνετε (μερικές φορές για πάντα, έστω με μικρά διαλλείματα λίγων μηνών πολλές φορές) πόσα έχετε ξοδέψει γι’ αυτά πληρώνοντας μόνο έστω τη συμμετοχή. Το συνολικό κόστος της Συμπεριφοριστικής Ψυχολογικής Παρέμβασης είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις πολύ μικρότερο από αυτά που ξοδεύετε για να αγοράσετε τόσα χρόνια τα φάρμακά σας. Τα οποία φάρμακα συνήθως σας προσφέρουν μια ανακούφιση 40%-70%, τις πιο πολλές φορές, από τα συμπτώματά σας αλλά εντελώς καλά δεν είστε και πάλι. Επίσης, δε μαθαίνετε τίποτα ούτε γι’ αυτό που έχετε ούτε πώς να κάνετε πρακτικά κάτι να το νικήσετε μόνοι σας. Και τι συμβαίνει όταν τα μειώνετε ή τα σταματάτε; Σε πολλές περιπτώσεις υποτροπή πολύ γρήγορα! Στις περισσότερες διαταραχές (πχ. φοβίες, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές) οι πιθανότητες υποτροπής μέσα σε ένα έτος όταν παίρνετε μόνο φάρμακα είναι πολύ υψηλές! Οπότε ξανά πάλι φάρμακα ξανά νέα δαπάνη. Σε αυτό συνυπολογίστε πόσους ψυχιάτρους έχετε δει και πόσες επισκέψεις έχετε πληρώσει για να μάθετε συχνά ελάχιστα για αυτό που έχετε και ουσιαστικά τίποτα πρακτικό για να γίνετε καλά πέραν των φαρμάκων. Επιπλέον, συνυπολογίστε τις παρενέργειες που μπορεί να είχατε από τα φάρμακα. (Εδώ να τονιστεί πως πολλές  φορές τα φάρμακα είναι απαραίτητα σε κάποιες περιπτώσεις παράλληλα με τη Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση αλλά συνήθως όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα το συζητήσετε με το ψυχολόγο σας πριν ξεκινήσετε θεραπεία. Αν λαμβάνετε ψυχοφάρμακα δε θα σας ζητηθεί να τα διακόψετε αν δε νιώθετε έτοιμοι και σίγουρα αυτό δε θα γίνει στην αρχή αλλά προς το τέλος ή στο τέλος της θεραπείας και πάντα κατόπιν συνεννόησης με ψυχίατρο.  Επίσης, να τονιστεί ότι τα περισσότερα φάρμακα είναι ασφαλή και δε δημιουργούν πολλές παρενέργειες ή  δεν έχουν καθόλου παρενέργειες σε πάρα πολλούς ασθενείς. Ωστόσο, πολλές φορές μπορεί να έχουν και να χρειάζεται διαρκώς αλλαγή μέχρι να βρεθεί εκείνο που γίνεται καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό του ασθενή).
 • Με τη Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση ο ασθενής μαθαίνει να θεραπεύει μόνος του τον εαυτό του, οπότε έχει μικρότερες πιθανότητες υποτροπής σε σύγκριση με τα ψυχοφάρμακα.
 • Οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα στο τέλος της θεραπείας να σταματήσουν τα ψυχοφάρμακα.
 • Σε πολλές διαταραχές (πχ. πανικός, φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αγχώδεις διαταραχές) η Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση  ή η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχολογική Παρέμβαση  είναι αποτελεσματικότερη των ψυχοφαρμάκων.
 • Είναι ασφαλής και αποτελεσματική για γυναίκες που θέλουν να μείνουν έγκυες και θέλουν να διακόψουν τα ψυχοφάρμακα για το λόγο αυτό.
 • Τα αποτελέσματά της γενικεύονται και σε άλλες περιοχές της ζωής του ατόμου καθώς μαθαίνει τεχνικές χρήσιμες για όλη του τη ζωή.
 • Δίνεται στον άνθρωπο που υποφέρει η ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του, να μην είναι παθητικός και εξαρτημένος αλλά να εργαστεί εφαρμόζοντας τεχνικές για μάθει πώς να ξεπεράσει τη ψυχολογική διαταραχή από την οποία πάσχει έχοντας την καθοδήγηση του ψυχολόγου. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο πελάτης είναι να εφαρμόσει πιστά τις καθοδηγήσεις του ψυχολόγου με τον τρόπο που του υποδεικνύεται και να  αφιερώνει το χρόνο που αυτές απαιτούν για την ορθή εφαρμογή τους. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό «τα αγαθά κόποις κτώνται».
 • Ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του.
 • Ο άνθρωπος που ζητά ψυχολογική βοήθεια παίρνει τον έλεγχο του προβλήματος στα χέρια του. Μαθαίνει τι έχει, γιατί το έχει, γιατί διατηρείται τόσο χρονικό διάστημα αυτό που έχει και πώς να γίνει καλά.
 • Μελέτες από οικονομολόγους της ψυχικής υγείας έχουν δείξει πως Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση  ή η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχολογική Παρέμβαση  είναι συμφέρουσες οικονομικά αναφορικά με τα αποτελέσματα και τη διάρκεια που έχουν.
 • Μια τελευταία συμβουλή: Πάντα να ρωτάτε από τι υποφέρετε (διάγνωση), πως λέγεται η ψυχολογική παρέμβαση που σας παρέχεται, πόση διάρκεια έχει, τι αποτέλεσμα έχει και πόσες πιθανότητες υποτροπής μέσα ένα χρόνο και σε βάθος πενταετίας. Πάντα να ρωτάτε το φάρμακο που παίρνετε πόσο αποτελεσματικό είναι, για πόση διάρκεια θα το παίρνετε, και πόσες πιθανότητες υποτροπής μέσα ένα χρόνο και σε βάθος πενταετίας έχετε να υποτροπιάσετε αν το σταματήσετε

Στην ιστοσελίδα θα βρείτε και μαρτυρίες πρώην ασθενών που έγιναν καλά από τη θεραπεία αυτή και θα διαβάσετε πως άλλαξε ολόκληρη η ζωή τους.


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης