Συνεδρίες μέσω Skype, έχουν αποτέλεσμα;
Είναι συνηθισμένο η παροχή ψυχολογικών υπηρεσιών να γίνεται στο γραφείο ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Η πρόσωπο με πρόσωπο παροχή ψυχολογικής βοήθειας είναι η πιο παλιά μέθοδος και η πιο διαδεδομένη. Ωστόσο, στη μέθοδο αυτή ενσκύπτουν κάποιοι περιορισμοί, όπως η ανάγκη μετακίνησης του πελάτη στο γραφείο του ψυχολόγου, κάτι που απαιτεί χρόνο και κόστος για το πελάτη. Ένας άλλος περιορισμός είναι η ανυπαρξία εξειδικευμένων ψυχολόγων σε συγκεκριμένα προβλήματα ψυχικής υγείας στην περιοχή κατοικίας του ατόμου που ζητά βοήθεια. Τέλος, σε περιόδους που ο ψυχολόγος απαιτείται να λείπει από το γραφείο του η ψυχολογική παρέμβαση σταματά αναγκαστικά.
Τέτοια προβλήματα έγιναν προσπάθειες να αντιμετωπιστούν μέσω τηλεσυνεδριών και τηλεσυμβουλευτικής. Αρχικά, αναπτύχθηκαν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής βοήθειας και συμβουλευτικής για διάφορα θέματα, όπως η αυτοκτονία, θέματα παιδιών – εφήβων, χρήση ουσιών, ενημέρωση για το σεξ κλπ. Έπειτα αναπτύχθηκαν προγράμματα υπολογιστών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η ήπια κατάθλιψη και οι φοβίες, βασισμένα στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Οι παρεμβάσεις αυτές έδειξαν καλή αποτελεσματικότητα και έτσι διατηρούνται και αναπτύσσονται ακόμα.
Η μεγάλη εξέλιξη στην τηλεσυμβουλευτική είναι η χρήση του Skype που επιτρέπει και την οπτική επαφή του ψυχολόγου με τον πελάτη. Έτσι η επικοινωνία γίνεται αμεσότερη και η χρήση των ψυχολογικών τεχνικών ευκολότερη.
Μελέτες έδειξαν οτι η χρήση του Skype και οι τηλεσυνεδρίες είναι παρόμοια αποτελεσματικές με την πρόσωπο με πρόσωπο ψυχολογική παρέμβαση στο γραφείο του ψυχολόγου.
Αυτό που μετρά περισσότερο είναι η εφαρμογή της σωστής, καταλληλότερης και αποτελεσματικότερης βάση μελετών ψυχολογικής παρέμβασης και τεχνικής για το κάθε πρόβλημα και λιγότερο η πρόσωπο με πρόσωπο εγγύτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ατόμου.
Στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει πολλές τέτοιες μελέτες αναζητώντας στο google λέξεις – κλειδιά, όπως telecounseling ή telepsychotherapy.
Με τις τηλεσυνεδρίες τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν παραπάνω παρακάμπτονται. Είναι, δε, ιδανικές για άτομα με πολύ πιεσμένο ωράριο εργασίας, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, δυσκολία εξεύρεσης ειδικού ψυχολόγου για το κάθε πρόβλημα, ή για άτομα που η μετακίνηση είναι δύσκολη και κοστίζει πολύ (κάτοικοι νησιωτικών ή ορεινών περιοχών).Η τηλεσυμβουλευτική μπορεί να εφαρμοστεί στα προβλήματα έντονου άγχους, φοβιών, κοινωνικού άγχους, τριχοτιλλομανίας, τικ, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, τις κρίσεις πανικού κλπ.
Στο παρακάτω βίντεο θα μάθετε επιπλεόν πράγματα για τις τηλεσυνεδρίες μέσα απο το YouTube Channel του NoPhobia.