Η Δομή της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας

Η Δομή της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας

Τι γίνεται στην πράξη από ένα ψυχολόγο των Γνωσιακών και των Συμπεριφοριστικών Παρεμβάσεων;

1. Στο πρώτο ραντεβού ο ψυχολόγος επιδιώκει να κάνει ορθή αξιολόγηση των προβλημάτων  και λαμβάνει πολλές πληροφορίες για το πρόβλημα του πελάτη. (Σε σύνθετες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και επόμενο/α ραντεβού για την συλλογή όλων των απραίτητων πληροφοριών για τη διάγνωση). Στόχος είναι ο ψυχολόγος να καταλάβει με βεβαιότητα πλήρως τι συμβαίνει στον πελάτη και από τι υποφέρει και ζητά τη βοήθεια του.

2. Αφού ολοκληρωθεί η συλλογή των παραπάνω στοιχείων για την εκτίμηση της παρούσας κατάστασης και κλινικής εικόνας ο ψυχολόγος λαμβάνει το ιστορικό του προβλήματος, δηλαδή πώς αυτό το πρόβλημα ξεκίνησε, πότε και τι επιδράσεις έχει στη ζωή του ατόμου. Έπειτα λαμβάνει το ατομικό ιστορικό του ατόμου ώστε να καταλάβει τη ζωή του, πως μεγάλωσε, τι εμπειρίες αποκόμισε μεγαλώνοντας, τι δυσκολίες αντιμετώπισε και πως ανταπεξήλθε σε αυτές, με σκοπό να κατανοήσει πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο παρόν συνδέεται με τη ζωή του γενικά. Επιχειρεί δηλαδή ο ψυχολόγος  να καταλάβει σε βάθος τη ζωή του πελάτη του, να μπει στη θέση του σα να έχει ο ίδιος ζήσει όσα εκείνος  και να καταλάβει τον τρόπο που εκέινος τα έζησε, τα βίωσε και τα ερμήνευσε. Αυτά θα τον βοβηθήσουν να εξηγήσει μετά στον πελάτη πως οι εμπειρίες του από καταστάσεις της ζωής του συνδέονται με τα τωρινά του προβλήματα. Η διαδικασία αυτή κράτα συνήθως 1-2 συνεδρίες.

3. Ο ψυχολόγος στη συνέχεια υποδεικνύει στο άτομο που του ζητά βοήθεια το πώς θα ξεπεράσει το πρόβλημά του. Έχοντας συλλέξει τις πληροφορίες που έχει ανάγκη από τις προηγούμενες συνεδρίες έχει διαμορφώσει ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων του όπου αναλυτικά παρουσιάζει στον πελάτη:

  • Πως ξεκίνησε το πρόβλημα
  • Τα βαθύτερα αίτιά του
  • Πως διατηρείται
  • Πως θα το ξεπεράσει

Έτσι ο πελάτης μπορεί να αποφασίσει εάν ο ψυχολόγος κατάλαβε το πρόβλημά του και αν οι τρόποι που του υποδεικνύει να δουλέψουν μαζί για να το ξεπεράσει τον πείθουν ή όχι. Συνεργατικά αν κάτι λείπει από το «παζλ» του προβλήματος το συμπληρώνουν τη στιγμή εκείνη. Ο πελάτης  πληροφορείται την κατά προσέγγιση διάρκεια της ψυχολογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων του και των συμπτωμάτων του  και την αποτελεσματικότητά της μέσω σχετικών μελετών.

4. Αν συμφωνήσει και πει «Ναι! Αυτό είναι το πρόβλημά μου! Εδώ αναγνωρίζω τον εαυτό μου και αυτό που μου συμβαίνει και με τους τρόπους που μου υποδεικνύεις θα το ξεπεράσω» τότε η διαδικασία αντιμετώπισης με ψυχολογικές μεθόδους των συμπτωμάτων της ψυχολογικής του διαταραχής ξεκινά. Από τις επόμενες συνεδρίες μέχρι το πέρας της διαδικασίας αυτής, ψυχολόγος και το άτομο που ζητά βοήθεια θέτουν τους στόχους για την επιτυχία των οποίων θα εργαστούν συνεργατικά.

Στη Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση για τις ψυχικές διαταραχές ψυχολόγος και θεραπευόμενος συνεργάζονται χωρίς ποτέ ο ψυχολόγος  να επιβάλλει στο άτομο που του ζητά βοήθεια να κάνει κάτι που δε θέλει. Απλά ο ψυχολόγος τον υποστηρίζει, του δείχνει το δρόμο που πρέπει να «περπατήσει» ώστε να γίνει καλά και να πετύχει τους στόχους του. Στόχος δεν είναι ο θεραπευόμενος που υποφέρει να εξαρτηθεί από το ψυχολόγο του σε μια μακροχρόνια διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων του αλλά να μάθει γρήγορα και σύντομα τεχνικές να τα βγάζει πέρα μόνος του με το πρόβλημά του μέχρι να το ξεπεράσει οριστικά. Ο ψυχολόγος τον καθοδηγεί σε αυτό ώστε τελικά να γίνει ο ίδιος ο θεραπευόμενος θεραπευτής του εαυτού του. Να μάθει δηλαδή τι χρειάζεται να κάνει ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματά του.

Η χρονική διάρκεια της Συμπεριφοριστικής Ψυχολογικής Παρέμβασης είναι σύντομη, ιδιαίτερα όταν το άτομο  εφαρμόζει σωστά τις οδηγίες και κατευθύνσεις του ψυχολόγου, έχει δεσμευτεί να ξεπεράσει το πρόβλημά του και  αφιερώνει το χρόνο που πρέπει.  Δεν πρόκειται για μια διαδικασία που κρατά μήνες και μήνες χρόνια και χρόνια. Διαρκεί πολύ λιγότερο και είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των περισσοτέρων ψυχικών διαταραχών!

Στην ενότητα «Ωφέλειες από τη Συμπεριφοριστική Ψυχολογική Παρέμβαση» θα βρείτε πληροφορίες για τα οφέλη που αποκομίζει το άτομο  και το κόστος της σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της και σε σύγκριση με άλλες ψυχοθεραπείες και τα ψυχοφάρμακα.  Είναι μια αποτελεσματική και πολύ συμφέρουσα οικονομικά ψυχολογική παρέμβαση!


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

    Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
    213 0431912
    info@nophobia.gr
    Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

    πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

    Skype Συνεδρίες

    κατόπιν προ-συνεννόησης