Γυναικεία Σεξουαλικά Προβλήματα

Γυναικεία Σεξουαλικά Προβλήματα

Διαταραχές της Επιθυμίας για Σεξ

 • Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία: Η γυναίκα χάνει την όρεξή της για σεξ και φαίνεται να την απασχολεί λιγότερο ή να το έχει στις τελευταίες προτεραιότητές της. Αιτίες μπορεί να αποτελέσουν λόγοι ηλικίας, ορμονικοί, χρόνιες ασθένειες, άλλες σεξουαλικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων, προβλήματα στη σχέση
 • Σεξουαλική Αποστροφή: Ολική αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για κατάσταση που η γυναίκα αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα δυσφορίας τόσο σε εκείνη όσο και στο σύντροφό της οδηγώντας τη σχέση σε δυσαρμονία. Αιτίες μπορεί να είναι λόγοι ηλικίας, ορμονικοί, ψυχικές διαταραχές, παρενέργειες φαρμάκων, ασθένεια, ενώ συνήθως είναι η κατάληξη μιας χρόνιας πάλης με μια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία της ίδιας ή του συντρόφου της.

Θεραπεία: Η θεραπεία των διαταραχών αυτών είναι κυρίως ψυχοθεραπευτική (όταν αφορούν λόγους ψυχολογικούς, προβλημάτων στη σχέση του ζεύγους και σεξουαλικών δυσλειτουργιών) με εφαρμογή Θεραπείας Συμπεριφοράς κ Γνωσιακών Παρεμβάσεων τόσο ατομικά όσο και στο ζεύγος. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά στις περιπτώσεις που η συμβολή του οργανικού ή φαρμακευτικού παράγοντα είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που συντρέχουν λόγοι ιατρικής ή φαρμακευτικής παρέμβασης γίνεται παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς.

Διαταραχές της Διέγερσης

 • Η σεξουαλική διέγερση του σώματος της γυναίκας προκαλέι μεταβολές στη φυσιολογία του οργανισμού που περιλαμβάνουν κυρίως μεγέθυνση του όγκου του στήθους, σκλήρυνση των θηλών, υπεραιμία της κλειτορίδας και εφύγρανση του κόλπου. Ωστόσο, η γυναίκα μπορεί να μην έχει ικανοποιητική διέγερση και έτσι να μην απολαμβάνει το σεξ, να μην έχει επιθυμία για σεξ και να το αποφεύγει ή να πονά κατά τη διάρκεια του σεξ και να παρεμποδίζεται ο οργασμός. Αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι οργανικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, η εμμηνόπαυση, χειρουργία στη κολπική περιοχή, διαβήτης, ορμονολογικοί λόγοι. Ψυχολογικά μπορεί να υπάρχουν ψυχικές διαταραχές, ανικανοποίηση από τη σχέση της με το σύντροφό της, υπερβολικές προσδοκίες από την ίδια ή το σύντροφό της, ελλειπής εκπαίδευση ως προς τη σεξουαλικότητα κλπ.

Θεραπεία: Αν οι λόγοι είναι κυρίως ψυχολογικοί ή δυσαρμονίας στη σχέση της , τότε η Γνωσιακή και Συμπεριφορική Θεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Διαταραχές του Οργασμού

 • Η γυναίκα νιώθει δυσφορία στο σεξ διότι δεν έχει κλειτοριδικό ή κολπικό οργασμό. Αυτό της προκαλέι έντονο άγχος και θλίψη με απότοκο τη μείωση της Σεξουαλικής Επιθυμίας και την τρώση της αυτοπεποίθησής της με ευρύτερες επιπτώσεις στη σχέση με το σύντροφό της. Αιτίες του προβλήματος μπορεί να είναι οργανικοί παράγοντες, όπως η ηλικία, η εμμηνόπαυση, η ασθένεια και ορμονολογικοί λόγοι. Ψυχολογικά μπορεί να υπάρχουν ψυχικές διαταραχές, ανικανοποίηση από τη σχέση της με το σύντροφό της, υπερβολικές προσδοκίες από την ίδια ή το σύντροφό της, ελλειπής εκπαίδευση ως προς τη σεξουαλικότητα κλπ.

Η Θεραπεία του προβλήματος βασίζεται στην ψυχοθεραπεία με έμφαση στη σεξουαλική εκπαίδευση, σε τεχνικές αύξησης της διέγερσης, στην επικοινωνία των συντρόφων, στην ανάλυση των σκέψεων και των προσδοκιών της από το σεξ και τον οργασμό, και στην αντιμετώπιση οργανικών παραγόντων όταν παίζουν σπουδαίο ρόλο .Η ψυχοθεραπεία έχει σπουδαία αποτελέσματα στην περίπτωση αυτή και είναι πάντα Γνωσιακού και Συμπεριφορικού τύπου.

Πόνος κατά το Σεξ

 • Κολεόσπασμος (κολπόσπασμος): Κατά τη διαταραχή αυτή συμβαίνει ακούσιος σπασμός του έξω τριτημορίου του κόλπου με αποτέλεσμα ο κόλπος να κλείνει και να μην είναι δυνατή η διείσδυσή του ανδρικού μορίου. Σε πολλές περιπτώσεις δε γίνεται διείσδυση ούτε κάν με το μικρό δάκτυλο του χεριού της γυναίκας ενώ για το λόγο αυτό η γυναίκα εκτός από το σεξ αποφεύγει και τη γυναικολογική εξέταση. Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα δε μπορεί να κάνει σεξ και νιώθει μειονεκτικά. Δευτερογενείς διαταραχές πχ. κατάθλιψη είναι συχνές σε τέτοιες περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πολύ μειωμένη αυτοπεποίθηση. Μάλιστα, μπορεί να αποφεύγει γενικά και το να συνάψει σχέση με άντρα για το λόγο αυτό ενώ δεν μπορεί να κάνει οικογένεια και να αποκτήσει παιδιά λόγω του προβλήματος αυτού. Ως αντισταθμιστική σεξουαλική δραστηριότητα χρησιμοποιείται η πρωκτική συνουσία όταν οι γυναίκες με το πρόβλημα αυτό έχουν σχέση. Τα προβλήματα στη σχέση με το σύντροφο είναι μεγάλα λόγω του προβλήματος αυτού. Αιτίες μπορεί να είναι τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων, χειρουργικές επεμβάσεις, φλεγμονές του κόλπου, κλπ που έκαναν κάποια στιγμή τη διείσδυση επώδυνη. Ακόμη, θέματα ανατροφής, στάσεων σχετικά με το σεξ, ψυχικές διαταραχές, παρθενία και σύνδεση του σεξ με την αμαρτία και την ανηθικότητα εμπλέκονται, όπως και μύθοι γύρω από το σεξ.

Θεραπεία: Η Ψυχοθεραπεία Συμπεριφοράς είναι η θεραπεία εκλογής με αποτελέσματα που αγγίζουν το 70% στη θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία εστιάζεται στην καθοδήγηση της γυναίκας στο πώς να ξεπεράσει το πρόβλημα εφαρμόζοντας τεχνικές μόνη της και με το σύντροφό της. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει και χωρίς το σύντροφο σε γυναίκες που δεν κάνουν σχέση για το λόγο αυτό και να έχει σημαντικά οφέλη η γυναίκα από τη θεραπεία.

 • Δυσπαρεύνια: Επίμονος πόνος στα γεννητικά όργανα πριν, κατά ή μετά τη σεξουαλική πράξη. Η Συχνότητά της αγγίζει το 35% στις γυναίκες με ενεργή σεξουαλική ζωή. Στις περιπτώσεις αυτές η γυναίκα αποφεύγει το σεξ και νιώθει μειονεκτικά. Δευτερογενείς διαταραχές πχ. κατάθλιψη είναι συχνές σε τέτοιες περιπτώσεις που η γυναίκα έχει πολύ μειωμένη αυτοπεποίθηση. Προβλήματα με το σύντροφο είναι συνηθισμένα στις περιπτώσεις αυτές. Αιτίες μπορεί να είναι η ηλικία, ορμονικοί παράγοντες, ασθένειες, τραυματισμοί των γεννητικών οργάνων, χειρουργικές επεμβάσεις, φλεγμονές του κόλπου, κλπ που έκαναν κάποια στιγμή τη διείσδυση επώδυνη. Ακόμη, θέματα ανατροφής, στάσεων σχετικά με το σεξ, ψυχικές διαταραχές, παρθενία και σύνδεση του σεξ με την αμαρτία και την ανηθικότητα εμπλέκονται, όπως και μύθοι γύρω από το σεξ.

Θεραπεία: Η Ψυχοθεραπεία Συμπεριφοράς είναι η θεραπεία επιλογής. Η ψυχοθεραπεία εστιάζεται στην καθοδήγηση της γυναίκας στο πώς να ξεπεράσει το πρόβλημα εφαρμόζοντας τεχνικές μόνη της και με το σύντροφό της. Μπορεί υπό προϋποθέσεις να γίνει και χωρίς το σύντροφο σε γυναίκες που δεν κάνουν σχέση για το λόγο αυτό και να έχει σημαντικά οφέλη η γυναίκα από τη θεραπεία. Μεγάλη βάση δίνεται στο πως αντιλαμβάνεται το σεξουαλικό της ρόλο και τη σεξουαλικότητά της η γυναίκα . Ακόμη, αναδομούνται λανθασμένες στάσεις γύρω από το σεξ και μεγάλη έμφαση δίνεται στην ομαλοποίηση της επικοινωνίας του ζευγαριού.


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης