Ανδρικά Σεξουαλικά Προβλήματα

Ανδρικά Σεξουαλικά Προβλήματα

Διαταραχές της Επιθυμίας για Σεξ

 • Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία: Ο άντρας χάνει την όρεξή του για σεξ και φαίνεται να τον απασχολεί λιγότερο ή να το έχει στις τελευταίες προτεραιότητές του. Αιτίες μπορεί να είναι λόγοι ηλικίας, ορμονικοί, χρόνιες ασθένειες, άλλες σεξουαλικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές,  παρενέργειες φαρμάκων, προβλήματα στη σχέση.
 • Σεξουαλική Αποστροφή: Ολική αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για κατάσταση που ο άντρας αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα δυσφορίας τόσο στον ίδιο όσο και στη σύντροφό του οδηγώντας τη σχέση σε δυσαρμονία. Αιτίες μπορεί να είναι λόγοι ορμονικοί, ψυχικές διαταραχές,  παρενέργειες φαρμάκων, ασθένεια, ενώ συνήθως είναι η κατάληξη μιας χρόνιας πάλης με μια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Αντιμετώπιση: Η θεραπεία των διαταραχών αυτών είναι κυρίως ψυχοθεραπευτική (όταν αφορούν λόγους ψυχολογικούς, προβλημάτων στη σχέση του ζεύγους και σεξουαλικών δυσλειτουργιών) με εφαρμογή Θεραπείας Συμπεριφοράς κ Γνωσιακών Παρεμβάσεων τόσο ατομικά όσο και στο ζεύγος. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά στις περιπτώσεις που η συμβολή του οργανικού ή φαρμακευτικού παράγοντα είναι μικρή ή ανύπαρκτη. Στις περιπτώσεις, ωστόσο, που συντρέχουν λόγοι ιατρικής ή φαρμακευτικής παρέμβασης γίνεται παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς.

Προβλήματα Στύσης

 • Στυτική Δυσλειτουργία: Πρόκειται για μια συνηθισμένη διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα στη μέση ηλικία, ενώ δεν είναι ασύνηθης και στις νεαρές ηλικίες. Ο άντρας δεν μπορεί να αποκτήσει στύση ικανή για διείσδυση ή χάνει τη στύση του γρήγορα ή αμέσως με τη διείσδυση στο γυναικείο κόλπο. Είναι μια κατάσταση που ψυχολογικά τραυματίζει τον άντρα πάρα πολύ και μπορεί να του προκαλέσει Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία ή Αποστροφή. Δευτερογενώς, μπορεί να τον οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη. Εδώ θα αναφερθούμε μόνο στην προβληματική της έλλειψης ικανής στύσης και όχι στις άλλες στυτικές δυσλειτουργίες που απαιτούν ιατρική παρέμβαση, όπως η Παρατεταμένη Στύση (πριαπισμός,) και η Δυσμορφικού τύπου Στύση, όπου το πέος έχει κλίση που δεν επιτρέπει τη διείσδυση ή την κάνει πολύ οδυνηρή.
 • Οι αιτίες του προβλήματος της έλλειψης ικανής για διείσδυση στύση ή τη διατήρησή της μπορεί να είναι αμιγώς οργανικές, αμιγώς ψυχολογικές ή μεικτές δηλαδή συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών αιτιών. Στους αργανικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες ηλικίας, ορμονικοί, χρόνιες ασθένειες, ανατομικοί λόγοι και παρενέργειες φαρμάκων.
 • Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες όπως κάποια ψυχική διαταραχή (πχ. άγχος, κατάθλιψη) , το άγχος επίδοσης του άντρα να ικανοποιήσει με υψηλές επιδόσεις τη γυναίκα και προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση.

Αντιμετώπιση:  Η θεραπεία βασίζεται στην εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με την ανατομία και τη σεξουαλικότητα, η αντιμετώπιση μύθων και λανθασμένων πεποιθήσεων γύρω από το σεξ, τεχνικές για το ζευγάρι όπως ο Εστιασμένος Αισθησιασμός , ομαλοποίηση των σχέσεων του ζευγαριού, αντιμετώπιση άλλων ψυχολογικών προβλημάτων αν υπάρχουν, διαχείριση του άγχους επίδοσης και άλλες τεχνικές. Η αποτελεσματικότητα των τεχνικών και της ψυχοθεραπείας είναι μεγάλη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί φαρμακευτική αγωγή σε συνεργασία με ειδικό γιατρό.

Προβλήματα κατά την Εκσπερμάτωση

 • Πρόωρη Εκσπερμάτωση: Ο άντρας εκσπερματώνει πριν τη διείσδυση ή πολύ άμεσα μετά από αυτή. Έτσι δεν αντλεί από το σεξ την ικανοποίηση που τόσο ο ίδιος επιθυμεί να λάβει αλλά και θέλει να χαρίσει στη σύντροφό του . Η γυναίκα δεν ευχαριστιέται το σεξ και μοιραία σταδιακά καταλήγουν σε Μειωμένη Σεξουαλική Επιθυμία ή Αποστροφή, προβλήματα στη σχέση και σε ατομική ψυχοπαθολογία (πχ. κατάθλιψη, άγχος ).
 • Οι αιτίες του προβλήματος της πρόωρης εκσπερμάτωσης μπορεί να είναι αμιγώς οργανικές, αμιγώς ψυχολογικές ή μεικτές δηλαδή συνδυασμός οργανικών και ψυχολογικών αιτιών. Στους αργανικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες ηλικίας, χρόνιας ασθένειας, ανατομικοί λόγοι και προβλήματα του προστάτη.
 • Στους ψυχολογικούς παράγοντες περιλαμβάνονται αιτίες όπως κάποια ψυχική διαταραχή (πχ. άγχος, κατάθλιψη) , το άγχος επίδοσης του άντρα να ικανοποιήσει με υψηλές επιδόσεις τη γυναίκα και προβλήματα στη μεταξύ τους σχέση.

Αντιμετώπιση:  Η θεραπεία έχει αισιόδοξα αποτελέσματα και βασίζεται στην εκπαίδευση του ατόμου σχετικά με την ανατομία και τη σεξουαλικότητα, η αντιμετώπιση μύθων και λανθασμένων πεποιθήσεων γύρω από το σεξ, τεχνικές για το ζευγάρι όπως ο Εστιασμένος Αισθησιασμός , η τεχνική stop – start, η τεχνική squeeze, η ομαλοποίηση των σχέσεων του ζευγαριού, αντιμετώπιση άλλων ψυχολογικών προβλημάτων αν υπάρχουν, διαχείριση του άγχους επίδοσης και άλλες τεχνικές. Η αποτελεσματικότητα των τεχνικών και της ψυχοθεραπείας είναι πολύ μεγάλη. Όταν συνυπάρχουν οργανικοί λόγοι τότε απαιτείται η συμβολή και γιατρού.

 • Καθυστερημένη και Ανεσταλμένη Εκσπερμάτωση: Πρόκειται για μια ολοένα αυξανόμενης συχνότητας διαταραχή, όπου ο άντρας καθυστερεί υπερβολικά να εκσπερματώσει κατά τη διάρκεια του σεξ μέσα στον κόλπο της γυναίκας ή που τελικά δεν εκσπερματώνει καθόλου τόσο μέσα στον κόλπο όσο και με αυνανισμό. Η διαταραχή αυτή μπορεί να επιφέρει μεγάλη δυσαρμονία στο σεξ και στη σχέση του ζεύγους, ενώ προκαλέι τεράστια μείωση της αυτοπεποίθησης του άντρα και συχνά οδηγεί σε δευτερογενή ψυχολογικά προβλήματα. Οι αιτίες είναι κυρίως ψυχολογικές και σε μερικές περιπτώσεις αποτέλεσμα φαρμάκων (πχ.ψυχοφάρμακα).

Αντιμετώπιση:  Η Ψυχοθεραπεία Συμπεριφοράς βοηθά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μύθων γύρω από τη σεξουαλικότητα, αποκατάστασης προβλημάτων της σχέσης και αντιμετώπισης ατομικών ψυχολογικών προβλημάτων. Δεν υπάρχουν φαρμακευτικές παρεμβάσεις για το πρόβλημα αυτό και η ψυχοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική.

Ανήδονος Οργασμός

Στους άντρες ο οργασμός ταυτίζεται με τη στιγμή της εκσπερμάτωσης. Ωστόσο σε περιπτώσεις όπου συνυπάρχουν ψυχικές διαταραχές πχ. κατάθλιψη, άγχος, φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή προσωπικότητα, κλπ το άτομο μπορεί να εκσπερματώνει χωρίς να νιώθει ηδονή. Στις περιπτώσεις αυτές η παρέμβαση Γνωσιακής και Συμπεριφορικής Κατέυθυνσης είναι ενδεδειγμένη για τη θεραπεία των διαταραχών αυτών και την αντιμετώπιση των συνοδών τους σεξουαλικών προβλημάτων βοηθώντας τον άντρα να βιώνει ηδονή κατά τον οργασμό.


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης