Τι είδους ζευγάρια δημιουργούμε στις ερωτικές μας σχέσεις
Σε κάθε ερωτική σχέση και σε κάθε γάμο δημιουργείται ένα πρότυπο επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι. Ο καθένας σύντροφος αναλαμβάνει κάποιο ρόλο και μαζί έρχονται σε μια «σιωπηρή» συμφωνία για το είδος της σχέσης που θα αναπτύξουν. Η επιστημονική έρευνα στην ψυχολογία μας έχει υποδείξει ορισμένα πρότυπα επικοινωνίας ανάμεσα στους συντρόφους που ορίζουν τουλάχιστον τέσσερα ξεχωριστά στυλ ζευγαριών:
(1) Το Συμπληρωματικό Ζευγάρι: Το στυλ αυτό του ζευγαριού είναι το πιο κοινό στην εποχή μας. Ο κάθε σύντροφος σέβεται τις φιλοδοξίες του άλλου και ο καθένας τους έχει μέσα στο ζευγάρι το δικό του τομέα επιρροής και κυριαρχίας. Επιζητούν τη συναισθηματική εγγύτητα και επαφή αλλά όχι εις βάρους της αυτονομίας. Ο κάθε σύντροφος νιώθει αξιοσέβαστος και η επικοινωνία τους βασίζεται στην επικύρωση των συναισθημάτων που ο καθένας νιώθει χωριστά. Η παγίδα στο ζευγάρι αυτό εστιάζεται στο ότι μπορούν εύκολα να γίνουν δέσμιοι της ρουτίνας της καθημερινότητας, της έλλειψης συγκινήσεων και του να γίνονται πολλά πράγματα μηχανικά.
(2) Το Ζευγάρι που Εστιάζει στη Μείωση των Συγκρούσεων: Το στυλ αυτό ζευγαριού είναι το πιο σταθερό και με τις λιγότερες πιθανότητες διάλυσης του δεσμού. Η έμφαση δίνεται στη διατήρηση των παραδοσιακών ρόλων των φύλων, στην οικογένεια και στην ανατροφή των παιδιών παρά στις διαπροσωπικές απολαύσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Η επικοινωνία εστιάζεται στην αποφυγή έκφρασης συναισθημάτων, ιδιαίτερα του θυμού. Ο κίνδυνος στο ζευγάρι αυτό είναι να δημιουργηθούν ρόλοι δυνατού και αδύναμου με τον πρώτο να επιβάλλει κανόνες και τον δεύτερο να συμμορφώνεται παρά τη δυσαρέσκειά του και έτσι να καταπιέζεται.
(3) Το Ζευγάρι «Καλύτεροι Φίλοι»: Σε αυτό το στυλ ζευγαριού υπερτονίζεται η συναισθηματική επαφή και η συναισθηματική εγγύτητα. Οι σύντροφοι θέλουν να επικοινωνούν πρώτα από όλα συναισθηματικά για να νιώθουν ότι γίνονται αποδεκτοί. Δεσμεύονται στο «μοίρασμα» των συναισθημάτων, των σκέψεων , των αγωνιών τους με ανοικτό και εναργή τρόπο. Ο κίνδυνος στο ζευγάρι αυτό είναι να θυσιαστεί η αυτονομία κάποιου συντρόφου για χάριν της πολύ κοντινής συναισθηματικής επαφής. Η απογοήτευση όταν κάποιος από τους δύο παραβιάζει τους κανόνες είναι μεγάλη και οι διενέξεις έντονες, με συνέπεια να οδηγούνται συχνά σε αποξένωση.
(4) Το Ζευγάρι της «Έκφρασης Συναισθημάτων»: Οι δυο σύντροφοι δίνουν έμφαση στην αμεσότητα, στον αυθορμητισμό και στην ελεύθερη έκφραση, αδιακρίτως συνεπειών, των όσων νιώθουν. Η συναισθηματική εγγύτητα είναι σαν ακορντεόν: άλλοτε πολύ κοντινή, άλλοτε με μεγάλη απόσταση ανάμεσά τους. Βιώνουν τα συναισθήματα της αγάπης, του έρωτα και του θυμού ή της δυσαρέσκειας στα άκρα. Δε θεωρούν τις συγκρούσεις ως κάτι κακό στη σχέση αλλά ως ένδειξη ειλικρίνειας. Ζουν τις ερωτικές τους στιγμές έντονα και η σχέση τους περνά διακυμάνσεις συνεχώς. Η παγίδα στο ζευγάρι αυτό είναι οι πολύ έντονες διενέξεις τους και συγκινήσεις τους τελικά να οδηγήσουν σε χάσμα μεταξύ τους που εκδηλώνεται με έντονα προβλήματα θυμού, άρνηση, ρεβανσισμό και ένα πρότυπο επικοινωνίας επίθεσης-αντεπίθεσης. Πρόκειται, άλλωστε, για το στυλ ζευγαριού με τα περισσότερα διαζύγια.
Από την εμπειρία μου με συμβουλευτική ζεύγους έχω πειστεί πως τα προβλήματα μπορεί να υπάρξουν σε κάθε στυλ ζευγαριού από τα παραπάνω, όπως επίσης, κάθε στυλ ζευγαριού μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένη και ευτυχισμένη σχέση και γάμο. Συχνά, τα προβλήματα ξεκινούν όταν ο καθένας σύντροφος έχει στο μυαλό του ένα διαφορετικό στυλ ζευγαριού που θέλει να δημιουργήσει και ο άλλος κάποιο άλλο στυλ με συνέπεια οι δυο αντίθετες προτιμήσεις να τους φέρνουν σε αντιπαράθεση. Πολλές φορές όταν ένα στυλ ζευγαριού δεν ταιριάζει στους δυο συντρόφους είναι καλό να μετακινηθούν σε ένα άλλο στυλ που θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ασφάλεια στη σχέση τους και θα διαφυλάξει καλύτερα το ρομαντισμό και την αγάπη μεταξύ τους.
Περισσότερες πληροφορίες για ψυχολογικά προβλήματα, για τη ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα σεξ και σχέσεων να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα www.nophobia.gr, τη σελίδα στο facebook Nophobia.gr – Παναγιώτης Οικονόμου και την ομάδα του facebook «Ξεπεράστε τις Φοβίες Lamia Group».