Η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με το πώς το άτομο βλέπει τον εαυτό του και τις συμπεριφορές του. Η αυτοπεποίθηση δεν είναι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής η ίδια. Κάποιος μπορεί σε μια κατάσταση να κρίνει ότι έχει πολλές δυναντότητες να τη χειριστεί και άρα να έχει υψηλή αυτοπεποίθηση εκεί , αλλά σε άλλη κατάσταση να θεωρεί ότι υστερεί σε δυνατότητες να τα βγάλει πέρα και να μην έχει αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα, μια κοπέλα μπορεί να έχει υψηλή αυτοπεποίθηση στη δουλειά της ή στα μαθήματά της, αλλά να νιώθει ανίσχυρη και να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση στην ερωτική της σχέση, με συνέπεια να μη γίνεται διεκδικητική, να υποχωρεί και να ανέχεται συμπεριφορές που δε της αρέσουν από το σύντροφό της.
Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση κρίνουν πως δεν έχουν τις δεξιότητες, τις ικανότητες ή τη δύναμη να τα καταφέρουν σε ένα τομέα. Τότε ή αποφέυγουν ή υποχωρούν ή αμύνονται ή προσπαθούν να κερδίσουν απλά τη συμπάθεια των άλλων που θεωρούν δυνατότερους. Τοποθετούν τον εαυτό τους σε κατώτερη θέση μπροστά σε άλλους και νιώθουν μειονεκτικά. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση τους δημιουργεί αισθήματα μειονεξίας και ελαττωματικότητας τη στιγμή που βλέπουν τους άλλους γεμάτους πλεονεκτήματα και ανωτερότητα ή προσεγγίζοντας το κάθε πρόβλημα σα να έχουν μπροστά τους βουνό, ενώ στην πραγματικότητα έχουν απλά ένα σωρό από χώματα.
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μειώνει την ποιότητα ζωής. Το άτομο δε μπορεί να έχει ισότιμες σχέσεις με τους άλλους φίλους, ερωτικούς συντρόφους ή συναδέλφους και συμμαθητές. Γίνεται εξαρτημένο από τους άλλους που θεωρεί δυνατότερους και δεν αντιδρά σε πράγματα που εκείνοι κάνουν και το ενοχλούν ή ακόμη χειρότερα το υποτιμούν. Μπλέκει σε κακές σχέσεις από τις οποίες διστάζει ή νιώθει αδύναμο να απεγκλωβιστεί. Βλέπει τα δικαιώματά του να καταπατώνται και δεν τα διεκδικεί. Βάζει μέσα του όλα όσα το ενοχλούν και το πληγώνουν και νιώθει σα να θέλει να εκραγεί κάποιες φορές. Καταπίνει προσβολές λεκτικές ή συμπεριφορικές από τους άλλους, δεν αντιδρά και παθητικοποιείται. Σε άλλες περιπτώσεις δε ξέρει πώς να εκφράσει το θυμό του και τελικά κάνει ξεσπάσματα θυμού που δε του βγαίνουν σε καλό, χειροτερεύουν τα πράγματα και βρίσκεται εκτεθιμένο και ζημιωμένο. Όλα μοιάζουν σα να μη μπορούν να αλλάξουν και να υπάρχει αδιέξοδο.
Τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και έλλειψη διεκδικητικότητας γίνονται εξαρτημένα από τους άλλους, αφήνοντας σημαντικές αποφάσεις της ζωής τους σε άλλους. Σταδιακά πολλές φορές οδηγούνται στο άγχος, τις ουσίες (πχ. αλκοόλ, ναρκωτικά), τα ψυχοσωματικά προβλήματα και την κατάθλιψη. Η ζωή τους γίνεται μίζερη και χωρίς απολαύσεις. Οι ίδιοι νιώθουν θεατές στο ίδιο έργο σε επανάληψη. Η επίπτωση λοιπόν στη ζωή τους είναι μεγάλη.
Οι Συμπεριφοριστικές Ψυχολογικές Παρεμβάσεις βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να χτίσουν αυτοπεποίθηση και διεκδικητική συμπεριφορά. Να σπάσουν τα δεσμά της εξάρτησης από τους άλλους και να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύτηκαν. Να απαιτήσουν σεβασμό και να μη φοβούνται να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να πάρουν αυτό που τους αξίζει σύμφωνα με τις δυνατότητές τους στην εργασία τους ή στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Η θεραπεία είναι σύντομη 15-25 συνεδρίες και εστιάζεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων διεκδίκησης και κατανόησης των αιτιών της χαμηλής αυτοπεποίθησης.
Μέσα από τις Συμπεριφοριστικές Ψυχολογικές Παρεμβάσεις θα μάθουν να κατανοούν πως ένα γεγονός τους προκαλεί αυτόματα αρνητικές σκέψεις για την αντιμετώπισή του (πχ. δε θα τα καταφέρω, θα αποτύχω, αν συμβεί κάτι τέτοιο δε θα το ξεπεράσω ποτέ, είμαι αδύναμη, ανίκανη, είμαι κακός άνθρωπος, οι άλλοι είναι τόσο καλύτεροι από εμένα κλπ), οι οποίες με τη σειρά τους τους προκαλούν αρνητικά συναισθήματα (πχ. λύπη, θυμός, στενοχώρια, άγχος, φόβο κλπ) και πως όλα αυτά επηρεάζουν την τελική τους συμπεριφορά, δηλαδή την αντίδρασή τους στο γεγονός (πχ. υποχωρώ και καταπίνω αυτό που δε μου αρέσει χωρίς να μιλήσω, κάνω ότι δεν κατάλαβα, ξεσπώ σε κλάματα στο δωμάτιό μου, βρίζω, χτυπάω, αναβάλω υποχρεώσεις κλπ). Θα μάθουν πως όλα αυτά γίνονται ένας επαναλαμβανόμενος Φαύλος Κύκλος και πως μπορεί να σπάσει.
Έπειτα χτίζονται δεξιότητες διεκδικητικής συμπεριφοράς. Αρχικά, μαθαίνοντας τα δικαιώματά τους, μετά τροποποιώντας τις σκέψεις που κάνουν τους ανθρώπους να μη διεκδικούν και τέλος πώς να εκφράζουν άποψη, αντιρρήσεις, αρνητικά σχόλια, να λένε όχι, να αντιμετωπίζουν κακόβουλη ή ειρωνική κριτική και να μην υποχωρούν μέχρι να πετύχουν τη διεκδίκησή τους όταν αντιμετωπίζουν χειριστικές συμπεριφορές των άλλων. Όλα αυτά γίνονται με διάφορες τεχνικές, όπως για παράδειγμα η πρόβα και η ανταλλαγή ρόλων όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος παίζουν το σενάριο που δυσκολεύει το θεραπευόμενο στο γραφείο, προκειμένου ο τελευταίος να παραδειγματιστεί από τη συμπεριφορά του θεραπευτή. Ακόμη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βιβλία για την αυτοπεποίθηση και τη διεκδικητική συμπεριφορά ή τις κοινωνικές δεξιότητες.