Το μυστικό κλειδί των Συναισθημάτων

synaisthimata psixologia

Το μυστικό κλειδί των Συναισθημάτων

Ακούμε διαρκώς τους όρους «δεν έχει ψυχολογία», «η ψυχολογία μου είναι χάλια», «δεν έχω διάθεση» και αναρωτιέται κανείς, πώς δημιουργείται η αρνητική ψυχολογία; Πώς δημιουργείται η κακή διάθεση;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό ας ρωτήσει κανείς πρώτα τον εαυτό του το εξής: Αντιδρούν συναισθηματικά όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στο ίδιο ερέθισμα;

Φανταστείτε για παράδειγμα ότι μαθαίνετε ότι ο γείτονας ή κάποιος συγγενής σας θα πάει διακοπές. Κάποιος από την οικογένεια σας μπορεί να νιώσει χαρά με την είδηση αυτή, κάποιος άλλος λύπη και κάποιος άλλος θυμό. Από τι εξαρτάται η συναισθηματική αντίδραση του καθενός; Ο καθένας μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικό τρόπο, μολονότι το ερέθισμα για όλους είναι το ίδιο : Ο γείτονας ή ο συγγενής που πρόκειται να πάει διακοπές!

Τι σκέψεις γέννησε στον καθένα η είδηση αυτή; Μπορεί εσείς να σκεφτήκατε : «Α πολύ ωραία! Είναι συμπαθητικός άνθρωπος, να πάει να περάσει καλά». Τότε αυτή η σκέψη σας προκαλεί χαρά.

Μπορεί σε κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας σας να δημιούργησε τη σκέψη: «Να όλοι πάνε διακοπές εκτός από εμένα». Τότε η σκέψη αυτή του δημιούργησε λύπη.

Σε άλλο μέλος της οικογένειας σας η σκέψη που έκανε μπορεί να ήταν : «Είναι άδικο! Αυτός πάει διακοπές κι εγώ δουλεύω, δε θα ξεκουραστώ καθόλου ενώ το έχω ανάγκη». Τότε αυτή η σκέψη μπορεί να του δημιουργήσει θυμό.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε σε κάθε άτομο διαφορετικά συναισθήματα ενώ το ερέθισμα ήταν το ίδιο; Μα φυσικά οι σκέψεις!

Με λίγα λόγια τα συναισθήματα δημιουργούνται από τις σκέψεις του ατόμου πάνω σε ένα ερέθισμα. Αναλόγως το πώς κάποιος ερμηνεύει, μεταφράζει, αξιολογεί στο μυαλό του κάτι που έγινε, έχει και τα αντίστοιχα συναισθήματα και την αντίστοιχη διάθεση. Αν ένα ερέθισμα το ερμηνεύσει, το σκεφτεί κάποιος θετικά, τότε θα έχει θετικά συναισθήματα και καλή ψυχολογία. Αν το μεταφράσει μέσα του αρνητικά τότε θα έχει αρνητικά συναισθήματα και άσχημη διάθεση.

Το μυστικό κλειδί των συναισθημάτων μας είναι οι σκέψεις μας! Κατανοώντας τις σκέψεις του κανείς για κάτι που συνέβη κατανοεί και τη διάθεσή του!

Στο nophobia.gr και στο κανάλι Nophobia YouTube Chanel μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για την ψυχολογία και τις άλλες ψυχικές διαταραχές υπό μορφή άρθρων στο blogτης ιστοσελίδας και videoστο κανάλι.

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης