Πως να συμπεριφερθούμε σε ένα συγγενή μας με Κατάθλιψη

kathathlipsi symptwmata

Πως να συμπεριφερθούμε σε ένα συγγενή μας με Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή διαταραχή στις μέρες μας και μας αφορά όλους ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής, επαγγελματικής και οικονομικής τάξης και απαιτεί ψυχοθεραπευτική βοήθεια από ειδικό για να ξεπεραστεί. Το να έχει κάποιος συγγενής σας κατάθλιψη είναι κάτι πολύ συχνό σήμερα και θα γίνει ακόμα συχνότερο στο άμεσο μέλλον. Πως μπορείτε να τον βοηθήσετε;

Αρχικά, χρειάζεται, παρά τους δισταγμούς και τις αρνήσεις σας, να αποδεχτείτε ότι όντως έχει κατάθλιψη και βιώνει πολύ οδυνηρά συναισθήματα. Δείξτε του ότι τον καταλαβαίνεται επιστρατεύοντας την ενσυναίσθησή σας. Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Μπείτε στη θέση του και δείτε τα προβλήματά του όπως τα βλέπει εκείνος. Εισχωρήστε στο δικό του τρόπο σκέψης και μη βλέπετε την αφορμή που τον οδήγησε στην κατάθλιψη μέσα από τη δική σας οπτική. Να προσεγγίσετε τον τρόπο που εκείνος σκέφτεται ένα πρόβλημα. Μία κατάσταση που για εσάς δεν είναι αιτία κατάθλιψης να κατανοήσετε γιατί για εκείνον/η είναι. Μη λησμονείτε πως ο κάθε άνθρωπος αξιολογεί διαφορετικά την κάθε κατάσταση.

Το επόμενο βήμα είναι να δείξετε με τη στάση σας ειλικρινή κατανόηση του προβλήματός του και να μην εναντιωθείτε. Η εναντίωση όταν μάλιστα συνοδεύεται από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς πχ. «είσαι ανόητος που σκέφτεσαι έτσι», «δε θα έπρεπε να νιώθεις έτσι, δεν έχεις δει αληθινά προβλήματα», «εγώ ή άλλοι στη θέση σου θα τα είχαν καταφέρει», καταρρακώνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και το απομακρύνουν από κοντά σας, κάνοντάς το να νιώθει μόνο, αβοήθητο, ανάξιο και κατώτερο.

Αντιθέτως, μια στάση κατανόησης ότι πράγματι βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο αυτή τη στιγμή να βρει λύση στο πρόβλημά του και ότι καταλαβαίνετε πόσο άσχημα νιώθει γι’ αυτό και πως θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον βοηθήσετε του εμπνέει σιγουριά ότι έχει ένα σύμμαχο στο πρόβλημά του. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να του πείτε ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και ότι και εσείς έχετε νιώσει πολύ λυπημένος κάποια στιγμή στη ζωή σας και έχετε βιώσει τόσο δυσάρεστα συναισθήματα. Εστιάστε στο πώς νιώθει και μην τον επικρίνετε που νιώθει έτσι και που τα σκέφτεται όλα αρνητικά. Αυτά είναι συμπτώματα της κατάθλιψης, μιας αρρώστιας δηλαδή, και όχι στοιχεία του χαρακτήρα του.

Έπειτα, όταν θα σας νιώσει σύμμαχό του συζητήστε μαζί του την οπτική του πάνω στα προβλήματά του με ήρεμο τρόπο, χωρίς να εκβιάζετε μια άμεση αλλαγή του τρόπου σκέψης και της συμπεριφοράς του απέναντι σε αυτά. Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων του δε χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχετε υπομονή και μην απογοητεύεστε ακόμη και από τα σκαμπανεβάσματα και τα πισωγυρίσματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μπορεί να είναι ματαιωτικά αλλά είναι αναμενόμενα τις πιο πολλές φορές. Γενικά να θυμάστε ότι οι διαφωνίες σας μαζί του χρήζουν λεπτών χειρισμών. Αν δεν μπορείτε να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης του διότι σας φαίνεται παράλογος ή υπερβολικός απλά ακούστε τον και μην αντιδικήσετε μαζί του. Το να τον αφήσετε να σας μιλήσει ελεύθερα για όσα τον αναστατώνουν και τον θλίβουν του προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση από το να λογομαχείτε μαζί του.

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης