Ποιός ψυχολόγος είναι κατάλληλος για μένα

Ποιός ψυχολόγος είναι κατάλληλος για μένα

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα ψυχικής υγείας σκέφτεται ότι λύση θα του δώσει ο ψυχολόγος. Αυτή είναι μια σωστή κίνηση να κάνει κάποιος, ωστόσο, το ευρύ κοινό δεν είναι πληροφορημένο για τη δουλειά του ψυχολόγου σωστά. Οι ψυχολόγοι είναι επιστήμονες που ο καθένας εξειδικεύεται σε κάποια ψυχοθεραπεία.

Αυτό όμως που δε γνωρίζει το ευρύ κοινό, οι απλοί άνθρωποι είναι ότι υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπείες και δεν είναι όλες κατάλληλες για κάθε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Άλλες είναι πιο κατάλληλες για το χ πρόβλημα και άλλες για ένα άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας. Οπότε το ερώτημα «σε ποιόν ψυχολόγο να πάω;» είναι καλύτερο να το σκέφτεται κάποιος ως «ποια είναι η καταλληλότερη ψυχοθεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζω;».

Υπάρχουν πολλές ψυχοθεραπείες, όπως η κλασσική ψυχανάλυση, οι ψυχοδυναμικού τύπου ψυχοθεραπείες, η υπαρξιακή ψυχοθεραπεία, η συστημική ψυχοθεραπεία, η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία, η Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, ο συνδυασμός των δύο τελευταίων, δηλαδή η Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, η Θεραπεία Σχημάτων, η Γνωσιακή-Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, το EMDRκαι πολλές άλλες. Καθεμιά από αυτές έχει διαφορετική αποτελεσματικότητα σε κάθε πρόβλημα ψυχικής υγείας. Επίσης καθεμιά από αυτές έχει διαφορετική χρονική διάρκεια και μέθοδο υλοποίησης.

Είναι χρήσιμο για το κάθε λήπτη υπηρεσιών ψυχοθεραπείας να ρωτά για μελέτες αποτελεσματικότητας της ψυχοθεραπείας που θα λάβει για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και να αναζητά την καταλληλότερη, που θα τον γλιτώσει από περιττά έξοδα σε ακατάλληλες ή λιγότερο αποτελεσματικές ψυχοθεραπείες, περιττό κόπο και συναισθήματα απογοήτευσης και ματαίωσης. Σήμερα λόγω της εξάπλωσης των πληροφοριών μέσω βιβλίων, οργανισμών, όπως το NICEστη Μεγάλη Βρετανία  και του internetμπορεί να μάθει κανείς ποια ψυχοθεραπεία είναι καταλληλότερη για το πρόβλημα του.

Φυσικά, η καλύτερη πηγή πληροφόρησης είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας αρκεί να έχει στοιχεία τεκμηρίωσης αυτού που θα προτείνει. Χρειάζεται λοιπόν καλή αναζήτηση πριν την επιλογή της καταλληλότερης, βάση αποτελεσματικότητας, ψυχοθεραπείας. Το επόμενο που χρειάζεται να μάθει είναι πόση εμπειρία έχει ο ψυχολόγος πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και το κόστος ή την κατά προσέγγιση χρονική διάρκεια της θεραπευτικής παρέμβασης που εφαρμόζει.

Στην ιστοσελίδα www.nophobia.gr και κάνοντας subscribeστο κανάλι NophobiaChannelστο YouTubeμπορεί κανείς να αναζητήσει πληροφορίες για πολλές διαταραχές (πχ. Ιδεοψυχαναγκαστική ΔιαταραχήΠανικόςΑγοραφοβίαΚοινωνική ΦοβίαΚατάθλιψηΑϋπνία κλπ) που η Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία είναι τεκμηριωμένα από πλήθος ερευνών κατάλληλη και πολύ αποτελεσματική θεραπεία.

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης