Μήπως είστε γυναίκα που αποφεύγετε το σεξ λόγω πόνου;

sexoualika provlimata

Μήπως είστε γυναίκα που αποφεύγετε το σεξ λόγω πόνου;

Η Κλειώ (ψευδώνυμο) ζήτησε τη βοήθεια μου επειδή αν και ήταν σταθερή σχέση ένα χρόνο δεν μπορούσε να έχει σεξουαλικές επαφές με το φίλο της. Η Κλειώ δεν είχε σεξουαλικές σχέσεις στη ζωή της που να περιλαμβάνουν κολπική διείσδυση μέχρι την ηλικία που με επισκέφτηκε τα τριάντα της χρόνια. Ένιωθε ότι δεν μπορεί να δεχτεί το πέος  του συντρόφου της στο κόλπο της διότι μόλις το πέος του άγγιζε την περιοχή του κόλπου εκείνη τον απωθούσε βίαια καθώς ένιωθε πόνο και φοβόταν ότι με την διείσδυση θα πονέσει ακόμη περισσότερο. Μέχρι τα τριάντα της δεν είχε αυνανιστεί ποτέ διεισδύοντας το δάχτυλο της στο κόλπο της ενώ απέφευγε για τον ίδιο λόγο και τη γυναικολογική εξέταση.

Ήταν ανέκαθεν ενοχική και ντροπαλή με τα σεξουαλικά ζητήματα. Η πρώτη φορά που ξεκίνησε να αυτοϊκανοποιείται ήταν μετά τα 28 της χρόνια. Είχε κάνει μόνο μια σχέση στα 29 της και επί ένα χρόνο δεν μπορούσε να ολοκληρώσει σεξουαλικά με το φίλο της. Ένιωθε τον κόλπο της σα να κλείνει εκείνη την ώρα που επρόκειτο να γίνει η διείσδυση.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε ένα ακούσιο σπασμό του έξω τριτημορίου του κόλπου και ονομάζεται Κολπόσμασμος.

Ο Κολπόσμασμος είναι μια συχνή διαταραχή πόνου κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής στις γυναίκες που εμποδίζει τη διείσδυση του πέους μέσα στο κόλπο. Η συχνότητα του δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί καθώς συγχέεται συχνά με την Δυσπαρευνία αν και οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν στοιχεία που αναφέρουν συχνότητα από 5-10%. Τα αίτια του Κολπόσμασμου μπορεί να είναι ψυχολογικά ή οργανικά και γιαυτό ένας γυναικολογικός έλεγχος έστω και χωρίς διερεύνηση του κόλπου και της μήτρας με ενδοσκόπιο είναι αναγκαίος.

Το πρόβλημα της Κλειούς το χειριστήκαμε σαν να επρόκειτο για μια φοβία διείσδυσης του πέους. Με την Κλειώ μιλήσαμε ανοιχτά για την ανατομία των γεννητικών οργάνων έτσι ώστε να μάθει το σώμα της. Αναλύσαμε τις σεξουαλικές της προκαταλήψεις, ενδοιασμούς και φόβους, την ηθική απέναντι στο σεξ, την αξία του σεξ στη σχέση και στη ζωή καθώς και δημιουργήσαμε ένα σχέδιο σταδιακής αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος.

Στις συνεδρίες κάποια στιγμή έλαβε μέρος και ο φίλος της ο οποίος ήταν πολύ συνεργάσιμος και βοήθησε στην επιτυχία της θεραπείας. Η θεραπεία του Κολπόσμασμου μπορεί να αποτελείται από τεχνικές που εφαρμόζει η γυναίκα μόνη της αρχικά και στη συνέχεια μαζί με το σύντροφο της.

Ο Κολπόσμασμος μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Άλλες γυναίκες με το πρόβλημα αυτό έχουν σεξουαλικές επαφές με το σύντροφο τους που περιλαμβάνουν τα πάντα εκτός από κολπικό σεξ. Μπορεί δηλαδή να έχουν στοματικό σεξ ή πρωκτικό σεξ ως προσπάθεια αντιρρόπησης της δυσκολίας τους να έχουν κολπικό σεξ. Οι επιπτώσεις αυτής της διαταραχής στις γυναίκες είναι πολύ μεγάλες. Νιώθουν πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και αποθαρρύνονται να συνάψουν ερωτικές σχέσεις. Το βασικότερο πρόβλημα στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι οι γυναίκες αυτές δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Η θεραπεία του Κολπόσμασμου συνίσταται και για κοπέλες που δεν έχουν σχέσεις με κάποιο σύντροφο. Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης είναι με συγκεκριμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν ψυχολόγοι και θεραπευτές σεξ ενώ όταν το πρόβλημα προκύπτει από οργανικά αίτια πρέπει να αντιμετωπιστεί από ειδικούς γιατρούς.

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

    Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
    213 0431912
    info@nophobia.gr
    Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

    πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

    Skype Συνεδρίες

    κατόπιν προ-συνεννόησης