Μικροβιοφοβία: Πώς να χειριστείτε τους φόβους σας την εποχή του κορονοϊού
Για τους ανθρώπους με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) Μόλυνσης, οι οποίοι ανέκαθεν προέβαιναν σε εκτεταμένες πράξεις καθαρισμού και πλυσίματος η τωρινή περίοδος μπορεί να αυξήσει τους φόβους τους και τα συμπτώματά τους. Στο παρόν άρθρο θα επιχειρήσουμε να δώσουμε κάποιες οδηγίες για να ελέγξουν καλύτερα μια πιθανή υποτροπή ή για να μη χειροτερεύσουν τα συμπτώματα που ήδη έχουν.
Είναι σημαντικό τώρα που βομβαρδίζεστε από παντού με οδηγίες πλυσίματος των χεριών, να πλένετε τα χέρια σας σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Στην ΙΨΔ, όμως, τα άτομα πλένουν τα χέρια τους είτε μέχρι να πέσει το άγχος τους, όση ώρα κι αν αυτό παίρνει , είτε έχοντας τα ίδια θεσπίσει αυθαίρετα ένα «μαγικό» αριθμό (πχ. τρεις φορές το κάθε δάκτυλο και προσθήκη δύο φορών επιπλέον για κάθε επόμενο δάκτυλο) και με μια συγκεκριμένη αλληλουχία (πχ. πρώτα οι αντίχειρες, μετά τα άλλα δάκτυλα, μετά οι παλάμες, μετά ο καρπός κλπ). Αυτά είναι συμπτώματα της ΙΨΔ και δεν εμπεριέχονται στις οδηγίες κάποιου επίσημου φορέα υγείας.
Φροντίστε, επομένως, να πλένετε τα χέρια σας στο χρόνο που έχει υποδεχτεί από τους επίσημους φορείς ότι είναι σωστό, κρατώντας μόνιμα ένα χρονόμετρο στο μπάνιο για δική σας χρήση, ώστε να μη ξεπερνάτε την προβλεπόμενη ώρα και αντισταθείτε στις τελετουργίες αλληλουχίας ξεκινώντας με τυχαία σειρά από κάποιο σημείο των χεριών και φυσικά μη μετράτε αριθμούς επαναλήψεων, παρά μόνον κάντε το πλύσιμο τηρώντας τον χρόνο που έχει υποδειχθεί από τους ειδικούς. Σε αυτό θα σας βοηθήσει να «είστε εκεί παρών», δηλαδή η προσοχή σας να είναι εστιασμένη στο πλύσιμο και όχι να περισπάται σε άλλα πράγματα ταυτόχρονα.
Με τον ίδιο τρόπο να τηρείτε και την απολύμανση σε άλλα αντικείμενα και χώρους χωρίς να εμπλέκετε εκεί τις δικές σας τελετουργίες καθαρισμού που βασίζονται στο τι εσάς σας κάνει να πέφτει το άγχος σας και όχι στο τί όντως είναι αρκετό να γίνει. Εάν έχετε δίπλα σας κάποιο άτομο που τηρεί τις οδηγίες των ειδικών χωρίς τις δικές σας περιττές υπερβολές, μπορείτε να το έχετε σαν πρόσωπο εμπιστοσύνης του πότε κάτι πλέον είναι καθαρό ώστε να σταματάτε.
Το καλύτερο που έχετε βέβαια να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε το ψυχοθεραπευτή Συμπεριφοριστικής Θεραπείας που έχετε και ξέρει τις δυσκολίες σας ή εάν δεν έχετε καλό θα ήταν να βρείτε κάποιον να σας βοηθήσει να καταλάβετε τί είναι φυσιολογική προστασία αυτή την περίοδο και τί οι δικές σας τελετουργίες. Κάθε ασθενής με ΙΨΔ Μόλυνσης έχει το δικό του τελετουργικό τρόπο καθαριότητας και πλυσίματος και χρήζει εξατομικευμένης προσέγγισης.
Να θυμάστε ότι το σημαντικό με τον ιό αυτό είναι να τηρείτε απόσταση από τους άλλους ανθρώπους και να μη βάζετε τα χέρια σας σε μύτη, μάτια και στόμα. Επομένως, κρίσιμος παράγοντας δεν είναι μόνον εάν αγγίξατε κάτι, αλλά να μη βάλετε τα χέρια σας στα τρία αυτά σημεία του προσώπου. Για να το κάνετε αυτό μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις πότε και που, σε ποιο σημείο του σπιτιού και κάνοντας τί ή ευρισκόμενος έξω και κάνοντας τι και πού και τί ώρα, έχετε παρατηρήσει ότι είναι πιθανότερο να βάλετε τα χέρια σας στο πρόσωπο.
Για παράδειγμα, είναι στο σπίτι όταν βλέπετε τηλεόραση; Στη δουλειά γράφοντας στον υπολογιστή; Οδηγώντας όταν βρίσκεστε σε φανάρι; Τί ώρα συνήθως συμβαίνουν αυτά; Που συνήθως στο πρόσωπο ακουμπάτε τα χέρια σας; Στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη; Αυτή η παρατήρηση θα σας δώσει ακόμη περισσότερο έλεγχο.
Δανειζόμενοι τεχνικές από τη θεραπεία της τριχοτιλλομανίας αρχικά μπορείτε να αυξήσετε την εγρήγορσή σας ότι τώρα τα χέρια σας πάνε στο πρόσωπο. Θα μπορούσατε να φοράτε ένα βραχιόλι που κάνει θόρυβο, ώστε να το ακούτε όταν ανεβάζετε το χέρι σας. Επίσης, μια δυνατή οσμή με διάρκεια μπορεί να παίξει τον ίδιο ρόλο πχ. ένα δυνατό άρωμα στο χέρι ή κάποια άλλη δυνατή οσμή πχ λίγο ξύδι στον καρπό κοκ. Αν κάπου ξέρετε ότι το κάνετε πιο συχνά (πχ. τηλεόραση) τότε βάλτε απέναντί σας ένα καθρέφτη για να το βλέπετε (όχι στην οδήγηση φυσικά). Απασχολήστε το χέρι σας με κάτι άλλο πχ. το στηλό, μπαλάκι, κομπολόι. Μασήστε τσίχλα για να είναι το στόμα σας απασχολημένο αν κυρίως βάζετε τα χέρια στο στόμα ή φοράτε γυαλιά ώστε να εμποδίζουν την επαφή με τα μάτια σας όταν είστε έξω τη μέρα ή μέσα στο σπίτι αντί για φακούς επαφής (μη φοράτε όμως γυαλιά όταν δε χρειάζεται μέσα στο σπίτι σύμφωνα με όσα σας έχει υποδείξει ο οφθαλμίατρός σας).
Όλα αυτά είναι ιδέες για να σας διευκολύνουν. Ωστόσο, δεν επέχουν ρόλο θεραπευτικής οδηγίας καθώς αυτή είναι αρμοδιότητα του Ψυχοθεραπευτή Συμπεριφοριστικής Θεραπείας που σας παρακολουθεί και εκείνον πρέπει να ρωτήσετε τί θα ταίριαζε στην περίπτωσή σας πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε. Οπότε, τούτο το άρθρο δεν έχει σκοπό να γίνει ο θεραπευτής σας αλλά να σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι οι ειδικοί Συμπεριφοριστές Θεραπευτές έχουν εφόδια να σας βοηθήσουν μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που όλοι μας, πια, πλενόμαστε περισσότερο και τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας πιο σχολαστικά από πριν για το καλό όλων μας.
Στην ιστοσελίδα μου nophobia.gr και ειδικά στο blog της θα βρείτε και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα για την ΙΨΔ και τη ψυχοθεραπεία.