Κρίσεις πανικού και Αντιμετώπιση

koinoniko agxos

Κρίσεις πανικού και Αντιμετώπιση

Οι κρίσεις πανικού είναι αιφνίδιες κορυφώσεις του άγχους και χαρακτηρίζονται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

·       Ταχυπαλμία

·       Εφίδρωση

·       Ναυτία

·       Δύσπνοια / αίσθημα ασφυξίας

·       Αίσθημα ζέστης

·       Κρύα άκρα

·       Ζάλη

·       Αίσθημα λιποθυμίας

·       Αίσθημα τρέλλας και απώλειας ελέγχου

·       Φόβο θανάτου

·       Φόβου καρδιακού επεισοδίου ή εγκεφαλικού

·       Κομμένα πόδια

·       Απραγματισμό / Αποπροσωποποίηση

Οι κρίσεις πανικού τρομάζουν το άτομο καθώς γίνονται ξαφνικά και νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Τις βιώνει ως κάτι επικίνδυνο και πολύ δυσάρεστο. Νιώθει φόβο μην του ξανασυμβούν και βρίσκεται σε συναγερμό μην πάθει κάτι ακόμη χειρότερο.

Οι κρίσεις πανικού συνήθως στέλνουν ένα άτομο γρήγορα σε κάποιο νοσοκομείο ή γιατρό για ιατρικό έλεγχο.

Είναι ακριβώς αυτή η δυσάρεστη αίσθηση σε συνδυασμό με το αίσθημα του ανεξέλεγκτου και του αβοήθητου που βιώνει το άτομο και γι’ αυτό θέλει να απαλλαγεί άμεσα από αυτές.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένες καταστάσεις που εμφανίζονται πριν ή μετά από αυτές.

Μολονότι εντελώς ακίνδυνες, αντιμετωπίζονται από τον ασθενή με μεγάλο φόβο.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα και ψυχοθεραπεία. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των κρίσεων πανικού σχετικά γρήγορα. Τα αγχολυτικά προσφέρουν μια άμεση δράση ενώ τα αντικαταθλιπτικά ενδείκνυνται για μια πιο μακρόχρονη θεραπεία.

Δυστυχώς, όμως, η διακοπή των φαρμάκων συνδέεται με υψηλό ποσοστό υποτροπών. Επίσης, τα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν ριζικά άλλες φοβίες που έχει ο ασθενής και συνδέονται με την εκδήλωση κρίσεων πανικού, παρά μόνον ελαττώνουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής του και τη διάθεσή του.

Οι Γνωσιακές και Συμπεριφοριστικές Ψυχοθεραπείες (ΓΣΘ) μπορούν εξίσου να βοηθήσουν το άτομο να θεραπευτεί αλλά συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρονικό διάστημα για να λειτουργήσουν. Τούτο συμβαίνει διότι από την πρώτη συνεδρία δεν γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις παρά μια αρχική αξιολόγηση και ίσως εξήγηση/ εκπαίδευση του τί είναι οι κρίσεις πανικού και γιατί δεν χρειάζεται κανείς να τις φοβάται, παρά τη δυσφορία που επιφέρουν. Ίσως να τους δείξει ο θεραπευτής και διαφραγματική αναπνοή για να ελέγχουν τα συμπτώματά τους. Έπειτα, ο θεραπευτής χρειάζεται να λάβει το ιστορικό του ατόμου και το ιστορικό των φοβιών του ή των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει και μετά να αρχίσει η παρέμβαση. Επομένως η παρέμβαση μπορεί να αρχίσει μετά από 2-4 συνεδρίες. Βέβαια καθόλη τη διάρκεια ο θεραπευτής επισημαίνει στον ασθενή τί να κάνει και πώς να αντιδρά, ώστε να αντέχει τις κρίσεις πανικού πιο αποτελεσματικά.

Η ΓΣΘ βοηθά πιο αποτελεσματικά στην ουσιαστική λύση του προβλήματος και όσοι καταφέρνουν μέσω της ψυχοθεραπείας να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις πανικού και τις φοβίες τους που συνδέονται με αυτές (πχ. αγοραφοβία, φοβίες, κοινωνικό άγχος, υποχονδρίαση, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή) έχουν στο τέλος πολύ μικρότερα ποσοστά υποτροπών, καθώς έχουν αποδώσει τη βελτίωση τους στις δικές τους ενέργειες.

Συμπερασματικά, λοιπόν, τα φάρμακα μειώνουν σχετικά γρήγορα τα συμπτώματα, ενισχύουν τη λειτουργικότητα και τη διάθεση αλλά δεν αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αργεί κάπως περισσότερο και να απαιτεί ενεργή εμπλοκή του θεραπευόμενου (δηλ. ο θεραπευτής του υποδεικνύει τεχνικές που πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ στα φάρμακα το άτομο είναι εντελώς παθητικό και δε χρειάζεται να προσπαθήσει για κάτι), χρειάζεται πιο πολλές συνεδρίες, αλλά είναι εξίσου αποτελεσματική.

Σε αρκετές περιπτώσεις (όχι όμως πάντα) ο συνδυασμός και των δύο είναι απαραίτητος!

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης