Φόβος οτι θα χωρίσω και θα απιστήσω χωρίς να το θέλω

fobos xorismou

Φόβος οτι θα χωρίσω και θα απιστήσω χωρίς να το θέλω

Μήπως έχετε έμμονες ιδέες σχετικά με τη διάλυση ενός ερωτικού δεσμού, ενώ δεν το θέλετε;

Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια σχέση ή ένα γάμο και ενώ γνωρίζουν όταν είναι ήρεμοι ότι αγαπούν το σύντροφο τους και ότι μένουν συνειδητά μαζί του, εν τούτοις, αρχίζουν ξαφνικά να αμφιβάλλουν μήπως θέλουν να χωρίσουν. Αμφιβολίες κατακλύζουν το μυαλό τους μήπως δεν τον θέλουν πια, μήπως παντρεύτηκαν από πίεση ή ανάγκη ή ανασφάλεια, μήπως δεν είναι πια ερωτευμένοι με εκείνον ή εκείνη, μήπως δεν είναι ο κατάλληλος, μήπως έκαναν λάθος επιλογή. Ο φόβος τους πολλές φορές καταλήγει στο ότι θα χωρίσουν και θα μείνουν μόνοι τους γιατί θα αμφιβάλλουν μετά για κάθε σύντροφο τους.

Οι σκέψεις τους αυτές βιώνονται ως κάτι ξένο προς τον εαυτό τους. Τότε είναι που μπερδεύονται ακόμη παραπάνω. Τα συναισθήματα της αγωνίας, του φόβου, του άγχους, της ενοχής και της ντροπής για τις σκέψεις αυτές τους κατακλύζουν.

Αναζητούν απαντήσεις στο ίντερνετ σχετικά με τις αιτίες χωρισμού. Συζητούν τις σκέψεις αυτές με άτομα που εμπιστεύονται και μάλιστα μπορεί να το συζητούν διαρκώς. Κοιτούν εξονυχιστικά το σύντροφο τους για να καταλάβουν εάν κάτι δεν τους αρέσει πια πάνω του πχ. ότι δεν τους αρέσει το ύψος του, το βάρος του, η μύτη του κλπ, ώστε να αποδώσουν κάπου τις σκέψεις αυτές. Δηλαδή, ότι προήλθαν οι φόβοι αυτοί, επειδή δεν τους αρέσει ο/η σύντροφος τους εμφανισιακά. Ωστόσο ξέρουν πως ποτέ δεν θα χώριζαν για κάτι τέτοιο. Όμως η αμφιβολία παραμένει…

Κοιτούν άλλες γυναίκες οι άντρες και άλλους άντρες οι γυναίκες με τέτοιες αμφιβολίες για να καταλάβουν αν τους αρέσουν και αν επιθυμούν μια άλλη, καινούρια σχέση. Η σεξουαλική τους επιθυμία μειώνεται ως αποτέλεσμα ενοχών ή αυξάνει ως προσπάθεια διαβεβαίωσης.

Η κατάσταση αυτή είναι μια μορφή Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ). Στα αγγλικά θα την βρει κανείς ως RelationshipOCD. Είναι ένας κοινός υπότυπος της ΙΨΔ που τον συναντάμε συχνά είτε μόνο του ,είτε σε συνδυασμό με άλλες ιδεοληψίες.

Σαφώς και μπορεί κάθε άνθρωπος να περνά φάσεις που προβληματίζεται για τη σχέση του ή το γάμο του, αλλά αυτό εδράζεται σε πραγματικά γεγονότα και κυρίως το άτομο καταλαβαίνει τις σκέψεις αυτές ως αναμενόμενες και λογικές και συμβατές με τον εαυτό του και τη συναισθηματική του στάση προς τη σχέση και το γάμο του.

Αντιθέτως, στην Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή με επίκεντρο τις σχέσεις, οι σκέψεις αυτές γίνονται έμμονες ιδέες που τις νιώθει ξένες και ασύμβατες προς τη σχέση του και τα συναισθήματα του προς τον/την σύντροφο του.

Η μορφή αυτή της  Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής είναι αντιμετωπίσιμη από εξειδικευμένους ψυχολόγους στην ΙΨΔ και μπορεί να τιθασευτεί.

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης