Έμμονες Ιδέες Ανάρμοστου Σεξουαλικού Περιεχομένου

Έμμονες Ιδέες Ανάρμοστου Σεξουαλικού Περιεχομένου

Είναι συχνό φαινόμενο μια μερίδα ασθενών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή να βιώνουν σκέψεις ή εικόνες ή και τα δύο με σεξουαλικό περιεχόμενο που είναι αντίθετο με το τι είδους άνθρωποι είναι και το νιώθουν ως κάτι εντελώς ξένο προς τους ίδιους.

Συνήθως το περιεχόμενο αυτό σχετίζεται με :

·       Σκέψεις ή Εικόνες να κάνουν κάποια άσεμνη χειρονομία κακοποίησης προς παιδιά, με αποτέλεσμα να έχουν φόβους μήπως ενδόμυχα είναι παιδεραστές

·       Σκέψεις ή εικόνες σεξουαλικές με άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, όπως οι γονείς, τα αδέλφια ή άλλοι κοντινοί συγγενείς, με αποτέλεσμα να φοβούνται πως μπορεί να είναι ανώμαλοι και να επιθυμούν την αιμομιξία

·       Σκέψεις ή Εικόνες ότι θα προβούν σε σεξουαλικού τύπου ανάρμοστα σχόλια ή άσεμνες πράξεις (πχ. ότι θα πιάσουν το στήθος ή τα οπίσθια) προς γυναίκες ή άντρες που δε γνωρίζουν ή γνωρίζουν αλλά δεν έχουν τέτοια επιθυμία, με αποτέλεσμα να φοβούνται μήπως έχουν κάποια διαστροφή, μήπως είναι βιαστές ή έχουν τρελλαθεί και έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους

·       Σκέψεις ή Εικόνες ότι θα προβούν δημοσίως σε ανάρμοστες σεξουαλικές ενέργειες, όπως ότι θα αυνανιστούν δημοσίως, ότι θα πετάξουν τα ρούχα τους και θα απογυμνωθούν σε μέρος που δεν πρέπει (πχ. πάρκο, εκκλησία κλπ)

·       Σκέψεις ή Εικόνες σεξουαλικές με Θεία πρόσωπα με συνέπεια να νιώθουν αμαρτωλοί και να φοβούνται την τιμωρία του Θεού

·       Σκέψεις ή Εικόνες ότι τους αρέσουν άλλες γυναίκες ή άντρες από τον/την σύζυγό τους και φοβούνται την απιστία.

·       Αμφιβολίες σχετικά με το σεξουαλικό τους προσανατολισμό με απόρροια να φοβούνται την ομοφυλοφιλία ή την αμφιφυλοφιλία.

Οι σκέψεις και εικόνες αυτές καλούνται Ιδεοληψίες και οι ενέργειες που κάνει το άτομο για να τις εξουδετερώσει Τελετουργίες (πχ. προσευχή, αντικατάσταση εικόνων με άλλες ευχάριστες ή ουδέτερες, επαναληπτικές κινήσεις, πλύσιμο, εξομολόγηση, διάβασμα στο ίντερνετ τι είναι όλα αυτά, αέναες συζητήσεις με τους άλλους ή τον εαυτό τους αν οι φόβοι τους είναι αληθινοί κλπ).

Φυσικά, ιδεοληψίες με σεξουαλικό περιεχόμενο μπορεί να είναι και άλλες, όμως, εδώ θέλουμε να δούμε τις κυριότερες μορφές, τις πιο συχνές.

Τέτοιου είδους συμπτώματα Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής είναι συνηθισμένα και πολλοί άνθρωποι βασανίζονται από αυτά και την ντροπή και τις ενοχές που τους προκαλούν.  Οι ίδιοι το περιγράφουν σαν ένα οδυνηρό και φρικτό βίωμα. Μάλιστα ταυτόχρονα μπορεί να βιώνουν και πολλές άλλες ιδεοληψίες εκτός από αυτές.

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί με Συμπεριφοριστική και Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και το άτομο να μάθει να χειρίζεται τους φόβους του πιο αποτελεσματικά. Είναι μια ψυχοθεραπεία που ο θεραπευτής δείχνει στο θεραπευόμενο γιατί του συμβαίνουν όλα αυτά και πρέπει μετά εκείνος να εφαρμόσει όσα του υποδεικνύονται για να ελέγξει τους φόβους του. Όταν απαιτείται η ψυχοθεραπεία συνδυάζεται με φαρμακοθεραπεία.

Στην ιστοσελίδα μου www.nophobia.gr και ειδικά στο blog της θα βρείτε πολλές πληροφορίες  για την ΙΨΔ και τη ψυχοθεραπεία της.

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

  Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

  Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
  213 0431912
  info@nophobia.gr
  Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

  πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

  Skype Συνεδρίες

  κατόπιν προ-συνεννόησης