Περίοδος της λοχείας και Έμμονες Ιδέες
Ορισμένες γυναίκες μετά το τοκετό, την περίοδο της λοχείας αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα τα οποία μπορεί να λάβουν μια όξυνση. Κάποιες από τις γυναίκες αυτές αναπτύσσουν στην περίοδο αυτή Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή που συχνά την αναφέρουμε ως Επιλόχειο Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Η Επιλόχειος Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μπορεί να λάβει οποιαδήποτε μορφή της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής. Προκύπτει από την αυξημένη ευθύνη που νιώθει η νέα μητέρα να είναι άριστη στην ανταπόκριση της στην κάλυψη των αναγκών του παιδιού της. Η μητέρα σε αυτή τη φάση νιώθει υπεύθυνη να προστατεύσει το παιδί της από οποιοδήποτε κίνδυνο.
Γύρω της αντιλαμβάνεται πιο εύκολα ερεθίσματα που θα μπορούσαν δυνητικά να βλάψουν το παιδί της έστω και εάν οι πιθανότητες σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασήμαντες και ελάχιστες. Νιώθουν σαν να πρέπει να το προστατέψουν από τα πάντα. Έτσι πλάθουν με το μυαλό τους διάφορα σενάρια στα οποία δίνουν πολλές φορές μια πολύ καταστροφική τροπή και έπειτα νιώθουν την ανάγκη να προβούν σε ενέργειες ώστε να αποτρέψουν τα σενάρια αυτά να πραγματοποιηθούν.
Πολλές γυναίκες σε αυτή την περίοδο αρχίζουν να ελέγχουν αν οι πόρτες είναι κλειστές ώστε να μην μπει κάποιος ληστής και απαγάγει το παιδί τους μέσα από το σπίτι. Μπορεί, για το λόγο αυτό, να ελέγχουν πολλές φορές τις κλειδαριές και το παιδί τους αν βρίσκεται στην κούνια του ή στο καρότσι του αν πάνε βόλτα.
Μια άλλη μορφή ιδεοληψιών είναι να προσέξουν να είναι όλα αποστειρωμένα και πεντακάθαρα ώστε να μην μολυνθεί το παιδί από κάποιον ιό ή κάποιο μικρόβιο. Έτσι αρχίζουν να πλένουν ξανά και ξανά και ξανά τα αντικείμενα με τα οποία ταΐζουν το παιδί, το σπίτι και απαιτούν και από τους άλλους στο σπίτι να πλένονται πολλές φορές έτσι ώστε να μην μεταφέρουν κάποια μόλυνση στο παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος που καταναλώνουν σε αυτές τις ενέργειες καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αφιερώνουν στο μωρό τους τελικά.
Μια άλλη μορφή ιδεοληψιών είναι εκείνη που φοβούνται μην κάνουν κακό στο παιδί τους ενώ δεν το θέλουν. Μπορεί να φοβούνται μην το πετάξουν από το παράθυρο, μην το πνίξουν ή το μαχαιρώσουν. Σε άλλες μορφές της Επιλόχειου Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής φοβούνται μην καταλάθος προκαλέσουν κακό στο παιδί τους όπως με το να βάλουν στο γάλα του κάποια ουσία που θα μπορούσε να του προκαλέσει δηλητηρίαση πχ. υγρό πιάτων. Οποιαδήποτε μορφή ιδεοληψίας μπορεί να ξεκινήσει αυτή την περίοδο για πρώτη φορά αλλά οι παραπάνω μορφές είναι πιο συχνές.
Σε πολλές περιπτώσεις η έναρξη της Επιλόχειου Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής είναι αποτέλεσμα μιας Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής που προϋπάρχει από την περίοδο της εγκυμοσύνης ή και πριν. Στην περίπτωση αυτή μπορεί η προϋπάρχουσα Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή να παρουσιάσει επιδείνωση κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης και ακόμη μεγαλύτερη όξυνση την περίοδο της λοχείας. Σε άλλες περιπτώσεις η έναρξη της Επιλόχειου Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής είναι απότοκο προϋπάρχουσας Αγχώδους Διαταραχής όπως της Διαταραχής Πανικού, της Αγοραφοβίας και άλλων φοβιών.
Η Επιλόχειος Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή μπορεί να οδηγήσει τη νέα μητέρα σε Επιλόχειο Κατάθλιψη. Για τους λόγους αυτούς είναι αναγκαίο οι γυναίκες που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ενόσω είναι έγκυες ή Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ενόσω είναι έγκυες να παρακολουθούνται από ειδικό ψυχικής υγείας και περισσότερο από κάποιον που ειδικεύεται στη θεραπεία της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής.
Ο ρόλος του περιβάλλοντος είναι σημαντικός στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Ένα οικογενειακό περιβάλλον που θα αντιδράσει με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αμεσότητα και θα αντιμετωπίσει τη νέα μητέρα με αυτή τη δυσκολία με κατανόηση, ζεστασιά και υποστήριξη θα τη βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο και τη θεραπεία αυτού του προβλήματος.