Κατάθλιψη-Συμπτώματα
Ακούμε διαρκώς γύρω μας για την κατάθλιψη. Τι είναι όμως η κατάθλιψη και γιατί είναι τόσο συχνή; Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές. Το άτομο με κατάθλιψη στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας νιώθει λύπη, θλίψη, μελαγχολία, θυμό και απελπισία, δηλαδή αυτό που ονομάζουν οι ειδικοί καταθλιπτικό συναίσθημα.
Συνήθως εγκαταλείπουν δραστηριότητες όπως εξόδους, εργασία, σχολείο κλπ στις οποίες λάμβαναν μέρος. Έχουν αύξηση ή συνηθέστερα μείωση της όρεξης για φαγητό με συνέπεια να χάνουν ή να παίρνουν βάρος, κοιμούνται πιο πολύ από το συνηθισμένο ή συνηθέστερα κοιμούνται λίγο και ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί. Σκέφτονται για τον εαυτό τους ότι είναι ανίκανοι, άχρηστοι, κακοί, για τους άλλους σκέφτονται ότι τους απορρίπτουν, δεν τους αγαπούν και ότι τους κρίνουν αυστηρά και άδικα και το μέλλον τους φαίνεται γεμάτο απαιτήσεις που δεν μπορούν να εκπληρώσουν, αδιέξοδο και μαύρο. Μπορεί να εύχονται να πεθάνουν ή να δημιουργούν σχέδια αυτοκτονίας.
Αν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε γιατί η κατάθλιψη έχει τέτοια διάδοση θα μπορούσαμε να διακρίνουμε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες καταθλίψεων:
- Η πρώτη είναι η κατάθλιψη που δημιουργείται στο πλαίσιο της Διπολικής Διαταραχής.
- Η δεύτερη είναι η κατάθλιψη που δημιουργείται λόγω κάποιας οργανικής νόσου, όπως πχ. τα προβλήματα θυρεοειδή.
- Η τρίτη είναι η κατάθλιψη που δημιουργείται λόγω κάποιου ισχυρού ψυχοπιεστικού γεγονότος, όπως κάποια απώλεια, δηλαδή απώλεια υγείας (ασθένεια), χωρισμός, θάνατος, απόλυση ή κάποια αποτυχία πχ. σε εξετάσεις, συνέντευξη εργασίας κλπ. Άλλα ψυχοπιεστικά γεγονότα είναι η κακοποίηση, η εγκατάλειψη, η παραμέληση, η απόρριψη, η περιθωριοποίηση, ο εκβιασμός και ο εκφοβισμός κλπ
- Η τέταρτη κατηγορία είναι η κατάθλιψη που δημιουργείται λόγω κάποιας Ψυχικής Διαταραχής που προϋπάρχει. Δυνητικά κάθε Ψυχική Διαταραχή συνδέεται και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Αντιλαμβάνεται, επομένως, κανείς ότι η διάδοση της κατάθλιψης είναι μεγάλη καθώς συνδέεται με πολλές καταστάσεις και άλλες σωματικές-οργανικές ή ψυχικές διαταραχές.
Η θεραπεία κάθε κατάθλιψης είναι επιτυχημένη όταν αντιμετωπίζεται η βαθύτερη αιτία.
Ειδικότερα η κατάθλιψη της πρώτης κατηγορίας της Διπολικής Διαταραχής αντιμετωπίζεται επιτυχημένα όταν το άτομο λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την Διπολική Διαταραχή και μέσω Ψυχοθεραπείας πάρει τον έλεγχο της Διπολικής Διαταραχής στα χέρια του.
Η επιτυχημένη αντιμετώπιση της κατάθλιψης της δεύτερης κατηγορίας συνίσταται στον εντοπισμό του οργανικού παράγοντα που την προκαλεί και τη λήψη της κατάλληλης ιατρικής μεθόδου για την αντιμετώπιση της.
Όσον αφορά την τρίτη κατηγορία κατάθλιψης που προκύπτει από ψυχοπιεστικό γεγονός, όπως η απώλεια ή αποτυχία, η αντιμετώπιση καθοδηγείται από την αλλαγή στις αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό, τους άλλους και το μέλλον που κάνει το καταθλιπτικό άτομο. Επίσης, απαιτείται η ενεργοποίηση του ατόμου με τη σταδιακή συμμετοχή σε δραστηριότητες που εγκατέλειψε, η συμμετοχή του σε ηδονοτρόπες συμπεριφορές που του δημιουργούν ευχαρίστηση και αίσθημα ικανοποίησης. Φυσικά το άτομο χρειάζεται να αναπτύξει δεξιότητες να λύνει προβλήματα, να λαμβάνει αποφάσεις, να διεκδικεί, να λέει τη γνώμη του σθεναρά. Κυρίως, όμως, χρειάζεται το άτομο να αναπτύξει δεξιότητες που του έλειψαν στην κατάσταση που υπήρξε η αφορμή για να παρουσιάσει κατάθλιψη. Για παράδειγμα, αν μια κοπέλα δεν μπορεί να πει όχι και διαρκώς καταπιέζεται και αφήνει τα δικαιώματα της να καταπατηθούν από τους άλλους, χρειάζεται να μάθει να λέει όχι, να διεκδικεί το δίκιο της και να απαγορεύει στους άλλους να κάνουν πράγματα που τη μειώνουν.
Η τέταρτη κατηγορία κατάθλιψης, εκείνη που παρουσιάζεται ως συνέπεια άλλης Ψυχικής Διαταραχής είναι πολύ διαδεδομένη. Έχοντας ως δεδομένο πως κάθε Ψυχική Διαταραχή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, τότε η επιτυχημένη θεραπεία της κατάθλιψης είναι η αντιμετώπιση εκτός από των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της υποκείμενης Ψυχικής Διαταραχής. Αν η γενεσιουργός αιτία της κατάθλιψης είναι κάποια άλλη Ψυχική Διαταραχή, όπως Χρήση Ουσιών, Αγοραφοβία και Πανικός, Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, Κοινωνική Φοβία κλπ. τότε η θεραπεία πρέπει να εστιαστεί και στην κατάθλιψη αλλά κυρίως και στην Ψυχική Διαταραχή που την προκαλεί.
Γενικά σήμερα γνωρίζουμε πολλά για την κατάθλιψη και την αντιμετώπιση της έχοντας ισχυρά όπλα τόσο ψυχοθεραπευτικά (πχ. Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία) όσο και φαρμακευτικά.
Στο www.nophobia.gr και στο κανάλι Nophobia Chanel στο YouTube μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες για την κατάθλιψη και τις άλλες ψυχικές διαταραχές υπό μορφή άρθρων στο blog της ιστοσελίδας και video στο κανάλι.