Έπαθα πανικό τι να κάνω;

krisi panikou

Έπαθα πανικό τι να κάνω;

Οι κρίσεις πανικού είναι ένα συχνό φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους , ενώ  στις μέρες μας η συχνότητά τους έχει  πολλαπλασιαστεί. Η κρίση πανικού είναι το αποκορύφωμα του άγχους και του στρες. Αν μετρούσαμε το άγχος με μια υποθετική κλίμακα μέτρησης  από το το 0 ως το 8, όπου,

  • 0 = χαλάρωση
  • 1-2 = λίγο άγχος
  • 3-4 = μέτριο άγχος
  • 5-6 έντονο άγχος
  • 7 πολύ έντονο άγχος
  • 8 = πανικός

τότε η αποκορύφωση του άγχους είναι ο Πανικός, το 8 δηλαδή στην κλίμακα.

Στην κρίση πανικού το άτομο βιώνει 4 ή και περισσότερα από τα εξής συμπτώματα ταυτόχρονα :

  • Δύσπνοια και αίσθημα πνιγμού, κόμπου στο λαιμό ή ασφυξίας, ότι ξεμένει από αέρα
  • Ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Κρύα άκρα
  • Μούδιασμα στα πόδια, κομμένα γόνατα, αδυναμία και αίσθηση λιποθυμίας
  • Ζάλη
  • Θολή όραση, κουκκίδες στα μάτια
  • Αίσθημα ζέστης/ρίγους/κρύου
  •  Βάρος στο στήθος
  • Ξηροστομία
  • Τάση για εμετό, ναυτία, τάση για ούρηση ή διάρροια
  • Αίσθημα ότι βγαίνει από τον εαυτό του, αίσθημα ότι ζει σε όνειρο ή ότι τα πράγματα γύρω του δεν είναι αληθινά
  • Φόβος τρέλλας
  • Φόβος εμφράγματος, εγκεφαλικού, αιφνιδίου θανάτου γενικά

Μετά την κρίση πανικού το άτομο μπορεί να νιώθει για κάποιες ώρες κάποια ή κάποιο από τα ανωτέρω συμπτώματα, να νιώθει μια υπερένταση ή κούραση, κομμάρες και να φοβάται ακόμη πιο πολύ.

Όπως είπαμε και πιο πάνω στο κείμενο, κρίση πανικού μπορεί να πάθει οποιοσδήποτε άνθρωπος. Δεν είναι θέμα αδυναμίας χαρακτήρα ή ηλικίας ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα.

Συνήθως οι κρίσεις πανικού οδηγούν τους ανθρώπους στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου ή σε γιατρό. Συνήθως οι άνθρωποι κάνουν εξετάσεις καρδιολογικές, αιματολογικές  και εξέταση Θυρεοειδούς για να διαπιστωθεί ότι δεν συμβαίνει κάτι παθολογικό.

Ακόμη κι αν προσέρθουν κατευθείαν σε ειδικό ψυχικής υγείας  πριν καταφύγουν σε γιατρό – πράγμα ιδιαίτερα σπάνιο- ο ειδικός θα τους  ζητήσει παθολογικό έλεγχο και κυρίως του Θυρεοειδούς αδένα.

Ενώ πολλοί άνθρωποι μόλις πληροφορηθούν ότι δεν έχουν κάτι παθολογικό αλλά πέρασαν  απλά μια κρίση άγχους  θα ηρεμήσουν , κάποιοι θα εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα άγχους και θα ξαναπάθουν κι άλλες κρίσεις πανικού ή θα μπουν σε μια διαδικασία έντονου φόβου μην ξαναπάθουν κρίση πανικού.

Τι χρειάζεται να γίνει λοιπόν για να ξεφύγουν από το φόβο τους;

Όσοι μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την πρώτη κρίση πανικού έχουν :

  1.  υποστεί και μια δεύτερη κρίση πανικού ή και περισσότερες
  2. έχουν κατά τη διάρκεια τη μέρας συμπτώματα άγχους (ψυχοσωματικά) που αναφέραμε πριν τα οποία έχουν έναν επίμονο χαρακτήρα ή επανέρχονται συχνά
  3. αποφεύγουν να εμπλακούν σε δραστηριότητες που μπορεί να τους προκαλέσουν συμπτώματα στο σώμα τους παρόμοια με του πανικού πχ. ταχυκαρδία, γρήγορη ανάσα, εφίδρωση κλπ, όπως τρέξιμο, σεξ, ανέβασμα σκάλας, οδήγηση  και άλλα
  4. βρίσκονται σε μια διαρκή αγωνία μην ξαναπάθουν πανικό
  5. αποφεύγουν μέρη με κόσμο μη πάθουν πανικό και γίνουν ρεζίλι μπροστά σε άλλους
  6. δεν έχουν καθησυχαστεί ότι δεν τους συμβαίνει κάτι σοβαρό παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών και των εξετάσεων

είναι ωφέλιμο  να επισκεφτούν ειδικό της ψυχικής υγείας.

Οι άνθρωποι με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι επίφοβο να αναπτύξουν ισχυρή φοβία για τον  Πανικό (Διαταραχή Πανικού)  και Αγοραφοβία .

Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι καλύτερα να αφήσουν το πρόβλημα να εξελιχθεί και να περιμένουν ώσπου να περάσει μόνο του.

Αυτή είναι μια επιλογή υψηλού ρίσκου! Μπορεί οι φοβίες τους , όντως, να εξελιχθούν έτσι ευνοϊκά και όλα να ιαθούν μέσα σε λίγο διάστημα, αλλά δεν είναι αυτό που συμβαίνει συνήθως.

Πιο πιθανό είναι να παραμείνουν, έστω και σε μικρότερο βαθμό σε μια πιθανότητα καλής εξέλιξης, αλλά είναι πολύ πιθανό να εγκατασταθούν φοβίες γρήγορα και να εγκλωβιστούν σε μια διαρκή αγωνία φόβου νέας κρίσης  πανικού, που πολύ συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη κι άλλων φοβιών, όπως η Αγοραφοβία κλπ.

Η πιο ασφαλής λύση είναι να μάθουν τι είναι οι κρίσεις πανικού και πώς να βασίζονται σε δικές τους ενέργειες για να τις ξεπεράσουν. Να μάθουν να τις ελέγχουν οι ίδιοι! Να γίνουν οι ίδιου οι θεραπευτές του εαυτού τους!

Αυτό μπορούν να το πετύχουν με μερικές επισκέψεις σε ειδικό που χρησιμοποιεί Συμπεριφοριστικές Τεχνικές για την αντιμετώπιση των φοβιών και του πανικού.

Ο ειδικός αυτός θα σας ακούσει, θα καταλάβει τι είναι αυτό που συντηρεί την προσοχή σας στραμμένη στο σώμα σας και στο αν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που σας φοβίζει και θα σας εξηγήσει γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι δεν κινδυνεύετε, εσείς εξακολουθείτε να φοβάστε. Θα σας καθοδηγήσει τι να κάνετε για να μην αποκτήσετε φοβίες άλλες και εάν κάποια έχει ήδη εγκατασταθεί να την ξεπεράσετε.

Όσο πιο γρήγορα απευθυνθείτε τόσο το καλύτερο! Οι φοβίες αντιμετωπίζονται όλες αποτελεσματικά, σε οποιοδήποτε στάδιο, με Συμπεριφοριστικές τεχνικές, αλλά είναι καλύτερα να προλάβετε τη δημιουργία τους. Εξάλλου ό,τι προλάβεις στην αρχή είναι πάντα πιο εύκολο να το αντιμετωπίσεις.

Μπορείτε να αποτρέψετε την εγκατάσταση των φοβιών και της αγοραφοβίας ή του φόβου νέας κρίσης πανικού αρκεί να κινηθείτε γρήγορα. Είναι καλύτερα να ξεκινήστε με κάποιον ψυχολόγο Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπείας  παρά να λάβετε κατευθείαν φάρμακα που μπορεί να έχουν βραχύβιο αποτέλεσμα ή παρενέργειες. Εάν τα φάρμακα είναι παράλληλα απαραίτητα θα σας το προτείνει ο ίδιος ο ψυχολόγος. Τα φάρμακα μπορεί να έχουν ένα άμεσο αποτέλεσμα αλλά δεν είναι συχνά αρκετά για τη μη εγκατάσταση φοβιών. Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση και χωρίς φάρμακα.

Κάθε άνθρωπος που έπαθε κρίση πανικού δεν είναι αναγκαίο να μιλήσει σε ειδικό ψυχικής υγείας. Όσοι, όμως, έχουν τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους που περιγράφηκαν παραπάνω είναι  για αυτούς η καλύτερη λύση πρόληψης και αντιμετώπισης ήδη εγκατεστημένων φοβιών!

Share this post

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας, θα παραμένουν απόρρητα.

    Πληκτρολογήστε τον αριθμό 468 στο παρακάτω πεδίο:

    ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

    Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στα παρακάτω στοιχεία, είτε να στείλετε μήνυμα μέσω email ή της φόρμας και θα επικοινωνήσω μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
    213 0431912
    info@nophobia.gr
    Έσλιν 4, Αμπελόκηποι, Αθήνα

    πλησίον ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων

    Skype Συνεδρίες

    κατόπιν προ-συνεννόησης